Nálunk minden
a vasutasokról szól!

MÁV-csoport: Változások november 11-től


Mellékeljük a 26784-3/2020/MAV. sz. EVIG rendelkezést, amely tartalmazza a 2020. november 11-től hatályos rendelkezéseket. Ezen kívül november 11-től nemcsak a vonatokon és autóbuszokon, valamint a zárt utasforgalmi terekben kell maszkot viselni, de az állomások, megállóhelyek és megállók teljes területén is. 

A november 11-től hatályos a 26784-3/2020/MAV. sz. EVIG rendelkezés részei (ide kattintva nyílik):

I.       A járványügyi készültség fenntartását célzó óvintézkedések

II.    Az „Otthoni munkavégzés” szabályozása

III.  A saját gépjárművel történő munkába járás költségtérítésének engedélyezése

IV.  Munkavégzésről szóló igazolás kijárási tilalom idejére (igazolás mellékelve)

Tájékoztató a koronavírussal kapcsolatos elnök-vezérigazgatói intézkedésekről

A járványügyi helyzet fokozódása és a november 10-én életbe lépett kormányrendeletek miatt a MÁV-csoport elnök-vezérigazgatója, dr. Homolya Róbert új rendelkezéseket hozott a munkavégzésre vonatkozóan. A MÁV-Csoport nagyban felelős az egész ország közlekedésének zavartalan lebonyolításáért, így közös érdek, hogy saját egészségünk megóvása mellett kiemelt figyelmet fordítsunk munkatársaink és utasaink védelmére is.

A fennálló járványügyi óvintézkedések
A járműveken, állomásokon és a közlekedéshez kapcsolódó nyílt vagy zárt helyszíneken a hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles orrot és szájat elfedő maszkot viselni. A munkavállalók a munkáltató valamennyi zárt terű helyiségében is kötelesek orrot és a szájat folyamatosan elfedő maszkot viselni, kivéve, ha a munkavállaló az adott munkanapon egyedül végzi munkáját a munkahelyéül szolgáló helyiségben.

Meg kell tartani az egymás közötti legalább 1,5 méter védőtávolságot. Törekedni kell az általános higiéniai követelmények fokozott betartására, a személyes kontaktusok számának minimalizálására. A különféle értekezletek és megbeszélések megtartására személyes megjelenést nem igénylő módon (skype-, videó- vagy telefonkonferencia formájában) kell sort keríteni!

Szabályok az otthoni munkavégzésre vonatkozóan
Otthoni munkavégzést a munkáltató engedélyezhet, ha a munkavállaló esetében a munkakörébe tartozó feladatok ellátása azt lehetővé teszi, az ehhez szükséges internetkapcsolat rendelkezésre áll és a távoli hozzáféréssel végzett munka informatikai biztonsági feltételeknek megfelel. A munkavégzési helyen, illetve az otthoni munkavégzés keretében történő munkavégzést legalább hetente előre ütemezni szükséges.

A saját gépjárművel történő munkába járás költségtérítésének engedélyezése
Lehetséges a saját gépjárművel történő munkába járás költségtérítésének elszámolása. A benyújtott munkavállalói kérelmeket a munkáltatói jogkörgyakorló bírálja el.

Munkavégzésről szóló igazolás kijárási tilalom idejére
Este 8 óra és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni, kivéve ha mozgása munkavégzéssel kapcsolatos. A munkavégzéssel összefüggő körülményeket a munkáltatói jogkörgyakorló által kiállított okirattal kell igazolnia a munkavállalónak.


Mindenhol kötelező a maszk a MÁV-csoport járművein, állomásain és megállóhelyein

A járványügyi helyzetre való tekintettel a mai naptól általános maszkhordási kötelezettség lép életbe a MÁV-csoportnál:  a közlekedési járműveken érvényes maszkviselési kötelezettség mellett, a MÁV és a MÁV-HÉV állomásain és megállóhelyein, valamint a Volánbusz állomásain és megállóiban is kötelező az orr és a száj maszkkal történő eltakarása. Mostantól tehát nemcsak a zárt utasforgalmi helyiségekben, hanem az állomások és megállóhelyek teljes területén maszkot kell viselniük az utasoknak.
A november 10-én megjelent kormányrendelet kimondja, hogy a maszkviseléssel kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azaz a hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles orvosi-, munkavédelmi-, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot viselni, olyan módon, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje, többek között a tömegközlekedési eszközön és minden olyan helyiségben, amelyben tömegközlekedési eszközre várakoznak az utasok.

November 11-től nemcsak a vonatokon és autóbuszokon, valamint a zárt utasforgalmi terekben kell maszkot viselni az utasoknak, de az állomások, megállóhelyek és megállók teljes területén is.

A társaságok újból felhívják a figyelmet, hogy a szabályszegő utasra, amennyiben a felszólítás ellenére sem hajlandó együttműködni, 8000 forintos pótdíjat szabhatnak ki, illetve ki is zárhatják az utazásból, további ellenszegülés esetén pedig a személyzet rendőri segítséget kérhet, hogy a renitens utassal szemben intézkedjen és feljelenést tegyen.

A közlekedési szolgáltatók továbbra is arra kérik utasaikat, hogy tartsák be a közegészségügyi előírásokat, a sorban állás és személyes érintkezések csökkentése érdekében pedig részesítsék előnyben az elektronikus jegy- és bérletvásárlási lehetőségeket.