Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Önkéntes egészségpénztári tagdíjkiegészítés: a munkáltató tájékoztatója


A VDSzSz Szolidaritás kezdeményezte több éve, most - mint írtuk - végre létrejött az önkéntes egészségpénztári tagdíjkiegészítésről szóló csoportszintű megállapodás, ennek tartalmáról adott ki közleményt a MÁV Zrt. Humánerőforrás vezérigazgató-helyettes szervezete!

Önkéntes egészségpénztári tagdíjkiegészítés: a munkáltató tájékoztatója

A munkáltató tájékoztatója szerint

·         2020. július 1-jétől a MÁV-csoport vállalatai bruttó 4 520 Ft-tal munkáltatói önkéntes egészségpénztári (ÖEP) tagdíj-kiegészítéssel járulnak hozzá a munkavállalói öngondoskodáshoz. A juttatás összege nettó 3 000 Ft-ot jelent.

·         A juttatás feltétele, hogy a munkavállaló önkéntes egészségpénztári tag legyen, és a béréből legalább havi 2 000 Ft tagdíj levonásával bízza meg a munkáltatót.

·         Ezt a 2 000 Ft-ot egészíti ki a munkáltató további nettó 3 000 Ft-tal.

Mi a teendője annak, aki már pénztártag:

·         ha a béréből már korábban havonta legalább 2 000 Ft tagdíj utalásával bízta meg a munkáltatót, nincs teendője, automatikusan kapja a juttatást (július 1-ig visszamenőleg, azaz első alkalommal nettó 9 000 Ft-ot);

·         ha 2020. január 1. és augusztus 31. között már legalább 12 000 Ft egyéni tagdíjat befizetett az egészségpénztárba (nem a MÁV-on keresztül, hanem egyéni befizetéssel), az erről szóló, az egészségpénztár által kiállított igazolást legkésőbb 2020. szeptember 25-ig mutassa be a humán ügyfélszolgálati irodán személyesen, vagy e-mailben küldje meg a humanus@mav-szk.hu címre. Így 2020 évben jogosult lesz a juttatásra akkor is, ha nem adott a munkáltatónak megbízást havi legalább 2 000 Ft egészségpénztári tagdíj levonására és átutalására. A szükséges igazolást az egészségpénztártól kérheti. A juttatás ebben az esetben is július 1-ig visszamenőleges. 2020. szeptember 25. után már nem adható le ilyen igazolás.

·         ha az idei évben még nem fizetett be legalább 12 000 Ft egyéni tagdíjat egészségpénztári számlájára, és eddig még nem adott megbízást munkáltatójának: a megfelelő nyomtatvány kitöltésével bízza meg munkáltatóját havi legalább 2 000 Ft egészségpénztári tagdíj levonásával és pénztárba történő átutalásával. Ha ezt legkésőbb 2020. szeptember 25-ig megteszi, és a nyomtatványt a humán ügyfélszolgálati irodán leadja vagy e-mailben megküldi a humanus@mav-szk.hu címre, a juttatás július 1-jéig visszamenőleges. Ha később adja le a megbízást, már csak az adott hónaptól jár a juttatás. 

Aki még nem pénztártag, vagy pénztártagságát nem jelentette be a munkáltatónak:

·         ha szeptemberben belép egy önkéntes egészségpénztárba, és legalább 2 000 Ft tagdíj levonásával bízza meg a munkáltatót, az július, augusztus és szeptember hónapra is megkapja a juttatást, azaz összesen nettó 9 000 Ft juttatásban részesül. Ehhez a tagi igazolásokat, a levonásra vonatkozó nyilatkozatokat legkésőbb szeptember 25-ig kell leadni a humán ügyfélszolgálati irodán vagy e-mailben megküldeni a humanus@mav-szk.hu címre. Ha később adja le az igazolást és a megbízást, vagy később lép be egy önkéntes egészségpénztárba, már csak az adott hónaptól jár a juttatás. A szerződött egészségpénztárak listája és a levonási nyilatkozat nyomtatványa mellékelve.

Fontos tudni, hogy mind az önkéntes egészségpénztárba és nyugdíjpénztárba történő egyéni befizetés, mind a munkáltatói tagdíj-kiegészítés adókedvezmény pénztári jóváírását teszi lehetővé.

A 2020. évi hatályos adózási szabályok alapján az önkéntes nyugdíjpénztárba, egészség- és önsegélyező pénztárakba teljesített egyéni befizetések és a munkáltatói hozzájárulás után a pénztártag munkavállaló az éves adóbevallása keretében 20% adókedvezmény pénztári jóváírásáról rendelkezhet. Ez azt jelenti, hogy az önkéntes pénztári számlára érkező befizetések 20%-ával az önkéntes pénztári számlán levő összeget növelhető.

Az érvényesíthető önkéntes pénztári kedvezmény egy adóévben maximum 150 000 Ft lehet, amennyiben adófizetésre kötelezett. (Azaz a kedvezmény legfeljebb 750 000 Ft befizetés után vehető igénybe, ennek a 20%-a 150 000 Ft. A kedvezmény feltétele, hogy az éves adóbevallásban megállapított személyi jövedelemadója – a családi kedvezmény és egyéb kedvezmények figyelembe vételével – erre lehetőséget biztosítson.)

- írta a MÁV Zrt. Humánerőforrás vezérigazgató-helyettes szervezet tájékoztatójában.