Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Pályavasút: kezdeményezésünkre jelentősen kibővült a saját gépjárművel történő munkába járás 30 Ft/km költségtérítésére jogosultak köre!


A VDSzSz Szolidaritás javaslatára az 57.§ a, b c pontjaira való hivatkozás is bekerült az utasításba.

Pályavasút: kezdeményezésünkre jelentősen kibővült a saját gépjárművel történő munkába járás 30 Ft/km költségtérítésére jogosultak köre!

A saját gépjárművel történő munkába járás költségtérítését illetően utasítás-tervezetet küldött át a MÁV Zrt., ez eredetileg így szólt: 

Budapesten, Debrecenben, Miskolcon, Pécsen, Szegeden és Szombathelyen működő Pályavasúti területi igazgatóságok és az irányításuk alá tartozó szervezetek munkavállalói, akiknek a munkába járása tömegközlekedési eszközzel nem oldható meg.

Az egyeztetés során azonban a VDSzSz Szolidaritás kezdeményezésére az 57.§ a, b, c pontjaira való hivatkozás is bekerült az utasításba, így a saját gépjárművel történő munkába járás költségtérítése 30 Ft/km

Budapesten, Debrecenben, Miskolcon, Pécsen, Szegeden és Szombathelyen működő Pályavasúti területi igazgatóságok és az irányításuk alá tartozó szervezetek munkavállalói [részére], akiknek a munkába járása a KSz 57.§ a), b) és c) pontja alapján tömegközlekedési eszközzel nem oldható meg.

A MÁV Zrt. Kollektív Szerződésének 57.§-a szabályozza a munkába járással kapcsolatos utazási költségek megtérítését, az említett, javaslatunkra bekerülő három pontja értelmében a munkavállaló részére a munkába járáshoz a magánszemélyek jövedelemadójáról szóló törvényben foglalt, a saját gépjárművel történő munkába járás költségtérítése címén elszámolható összeggel azonos költségtérítés jár, ha

  • a) a munkavállaló állandó vagy ideiglenes lakóhelye és munkahelye között nem közlekedik tömegközlekedési eszköz,
  • b) a munkavállaló a munkaidő-beosztására figyelemmel tömegközlekedési eszközt nem vagy csak a személyi, családi vagy egyéb körülményeire tekintettel aránytalanul hosszú várakozási idővel tudna igénybe venni. (Aránytalanul hosszú az a várakozás idő, amely az út megtételéhez szükséges időt meghaladja.),
  • c) a munkavállaló mozgáskorlátozottsága miatt nem képes tömegközlekedési eszközzel közlekedni.