Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Maszkfegyelem: egyre népszerűtlenebb a maszkviselés, büntet a rendőrség, de a munkáltató is bekeményíthet


Szakszervezetünk kéri, hogy a testkamerát - amennyiben van - minden esetben kapcsolják be a jegyvizsgálók, mielőtt a maszkviselés szabályainak betartására szólítanák fel a renitens utasokat. Természetesen, a vasúttársaság dolgozói részére is kötelező a maszkviselés, erre hívta fel a MÁV-csoport nemrég a munkavállalók figyelmét.

Maszkfegyelem: egyre népszerűtlenebb a maszkviselés, büntet a rendőrség, de a munkáltató is bekeményíthet

Szűk másfél hónap alatt megnégyszereződött a járványügyi előírások megszegése miatt a rendőrség által kiszabott szabálysértési feljelentések száma, derült ki az Országos Rendőr-főkapitányság szeptember 3-i tájékoztatásából.

Egyre kevésbé tartják be ugyanis az emberek a fertőzés terjedése ellen hozott intézkedéseket, megugrott az ilyen ügyekben kirótt figyelmeztetések és a helyszíni bírságok száma is. Ezekbe a maszkviselés szabályainak megsértése miatt alkalmazott szankciók is beleértendők, de nem kizárólag ezekből tevődnek össze. Május 4-től 1385 esetben kellett figyelmeztetést kiadni, 645 esetben volt szükség helyszíni bírságra és 867 alkalommal fajult egészen szabálysértési feljelentésig az ügy. 

A MÁV-Startnál kiadott jegyvizsgálói parancskönyvi rendelkezés szerint az alábbi fedélzeti utastájékoztatást kell elvégezni minden MÁV-START Zrt. által közlekedtetett vonaton, vonatnemtől függetlenül:

  • menetjegyek ellenőrzése során minden olyan utas figyelmét fel kell hívni az arc sállal vagy kendővel történő eltakarására, aki a viselésre vonatkozó szabályt nem tartja be,
  • emellett 30 percenként a hangos utastájékoztató berendezésen be kell mondani az alábbi szöveget:

Tájékoztatjuk kedves utasainkat, hogy a vonaton történő utazás során kötelező az arc eltakarása maszkkal, sállal, vagy kendővel!

Korábban a munkáltató is beszámolt a fegyelem lazulásáról. Biber Anett, a MÁV-csoport szóvivője az InfoRádiónak nyilatkozva kiemelte, hogy a maszkviselés továbbra is kötelező, a jegyvizsgáló hatósági segítséget kérhet ennek betartatásához. Mint mondta, a jegyvizsgáló nem bírságolhat, csak kérheti az utast, aki ha nem együttműködő, a vonat nem közlekedik tovább, a jegyvizsgáló pedig hatósági segítséget kér. Az operatív törzs rendelkezése értelmében a maszkhasználat továbbra is kötelező a vonaton, csak azzal lehet felszállni, a vonatok ajtaján erre figyelmeztetünk is, és hangos utastájékoztató is van az állomásokon, a vonaton is.

A MÁV-csoport szóvivője kitért a vasúttársaság dolgozóira is, részükre szintén kötelező a maszkviselés - a mozdonyvezetőknek is. Mint utalt rá,

aki nem tartja be, "munkajogi intézkedések" elé nézhet, ez első alkalommal írásbeli figyelmeztetést jelent.