Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Többször is előfordult, hogy a jegyvizsgálók hatósági segítséget kértek, mert az utas nem viselt maszkot, arcot eltakaró sálat, kendőt


A maszkviselés, arc eltakarása továbbra is kötelező a vonatokon, de nem csak az utasok, hanem a vasutasok számára is - erről is beszélt Biber Anett, a MÁV-csoport szóvivője. Mint mondta, első alkalommal írásbeli figyelmeztetést kaphat az a vasutas munkavállaló, aki az előírásnak nem tesz eleget.

Többször is előfordult, hogy a jegyvizsgálók hatósági segítséget kértek, mert az utas nem viselt maszkot, arcot eltakaró sálat, kendőt

Az elmúlt időszakban lazult a fegyelem, akadtak olyan utasok, akik nem viseltek maszkot vagy arcot eltakaró sálat, kendőt - nyilatkozta az InfoRádiónak Biber Anett, a MÁV-csoport szóvivője. 

Arról számolnak be a jegyvizsgálóink, hogy amint telik az idő, egyre kevésbé hordják az utasok a maszkot. A tendencia már a nyár elején elindult, amikor jött a jó idő, a sok napsütés. Ilyenkor a jegyvizsgálók megkérik az utasokat, hogy legyenek szívesek maszkot viselni vagy valamivel takarják el a szájukat, orrukat, egy sállal, például. Az a tapasztalatunk, hogy az utasok szinte minden esetben együttműködők, van náluk maszk, és fel is veszik.

Biber Anett kiemelte, hogy a maszkviselés továbbra is kötelező, a jegyvizsgáló hatósági segítséget kérhet ennek betartatásához.

A jegyvizsgáló nem bírságolhat, csak kérheti az utast, aki ha nem együttműködő - de erre csak egy-két esetben volt példa -, a vonat nem közlekedik tovább, a jegyvizsgáló pedig hatósági segítséget kér. Az operatív törzs rendelkezése értelmében a maszkhasználat továbbra is kötelező a vonaton, csak azzal lehet felszállni, a vonatok ajtaján erre figyelmeztetünk is, és hangos utastájékoztató is van az állomásokon, a vonaton is.

A MÁV-csoport szóvivője kitért a vasúttársaság dolgozóira is, nekik is kötelező a maszkviselés - a mozdonyvezetőknek is. Aki nem tartja be, "munkajogi intézkedések" elé nézhet, ez első alkalommal írásbeli figyelmeztetést jelent.