Nálunk minden
a vasutasokról szól!

A szolidaritás ereje: létrejött a bérmegállapodás a Magyar Postánál!


Átlagosan 8 százalékos alapbérfejlesztést kapnak a dolgozók a Magyar Postánál, emellett megmarad az éves teljesítmény elismerése is. Mindeközben továbbra is érkeznek a képek a kék szalagot viselő, postás bérfejlesztésért kiálló vasutasokról, tagtársainkról!

A szolidaritás ereje: létrejött a bérmegállapodás a Magyar Postánál!

A kormány ahhoz, hogy a bérfejlesztéshez szükséges forrást szabályosan biztosítani tudja, újra az Európai Bizottsághoz fordult. Ismételten jelezte, hogy feszültséget jelent az állami támogatásra vonatkozó keretrendszer miatt a Magyar Posta működéséhez szükséges állami forrás jogszerű biztosítása - írják.

A szakszervezetek elfogadták a Magyar Posta új, alapbéremeléssel járó bérfejlesztési ajánlatát. A megállapodás szerint a munkáltató átlagosan 8 százalékos, differenciált alapbéremelést biztosít május elsejéig visszamenőlegesen. A differenciálás részét képezi a szenioritás alapú 4.000-8.000 forintos alapbéremelés a legalább 10 éve munkaviszonyban lévő munkavállalók esetében.

A megállapodást a felek 2020. augusztus 6-án aláírták. A megemelt béreket és a visszamenőlegesen járó összeget a dolgozók az október elején esedékes bérfizetéskor megkapják.

Ismeretes: a MÁV-csoportnál az utolsó pillanatban jött létre az idei bérmegállapodás: ugyanezt az egyezséget március 16-án már nem lehetett volna megkötni. Persze, szakszervezetként a vasutas bérfejlesztés mértékével sosem lehetünk elégedettek. Vannak azonban, akiknek ennyi sem jutott: a Magyar Postánál - és sok más munkáltatónál - az egészségügyi veszélyhelyzet bevezetését követően már nem jöhetett létre bérmegállapodás.

A VDSzSz Szolidaritás támogatta a postai dolgozókat bérfejlesztésért folytatott küzdelmükben. Szakszervezetünk a MÁV-csoportnál 2020. márciusában létrejött bérmegállapodáshoz hasonló mértékű bérfejlesztés tekintett csak elfogadhatónak a Magyar Postánál is. A koronavírus-járvány következtében sok magyar család került nehéz anyagi körülmények közé, ez alól a postások sem számítanak kivételnek. Épp ezért elfogadhatatlan, hogy idén még nem részesültek bérfejlesztésben.

A tárgyalások finisében a VDSzSz Szolidaritás arra kérte a vasutasokat, tagjait, hogy 2020. augusztus 6-án szolidaritásukat kék szalag kitűzésével fejezzék ki a közszolgáltatásban ugyancsak nélkülözhetetlen szerepet betöltő postás munkavállalókkal!

Galéria