Nálunk minden
a vasutasokról szól!

3 milliárdért vesz hálókocsikat a MÁV


Szlovákiából 22 „modernnek tekinthető, légkondícionált, 200 kilométer per órás sebességre alkalmas, használt, fekvőhelyes és hálókocsit” szerez be a MÁV-Start.

A napokban közzétett eredmény szerint a magyar vasúttársaság még július elején gyorsított eljárásban kiírt tenderét a pozsonyi Wagon Service Travel nyerte meg. A cég 8,5 millió euróért, azaz bő 2,9 milliárd forintért vállalta, hogy év végéig leszállítja a közel kéttucat kocsit, illetve a karbantartásukhoz szükséges alkatrészeket.

A MÁV a közbeszerzési felhívásban azzal indokolta a vásárlást, hogy a koronavírus-járvány több piaci szereplőt is nehéz helyzetbe sodort, így ezek meglévő vasúti kocsi állományuk egy részét vagy egészét értékesíteni kényszerülnek. Ez pedig a magyar cégnek épp kapóra jön, hiszen az elmúlt években több alkalommal próbáltak már használt hálókocsikat beszerezni, de sosem jártak sikerrel. A mostani tendert az indoklás szerint pont azért kellett gyorsított eljárásban lezavarni, hogy a vasúttársaság nehogy ismét hoppon maradjon, és a konkurensek elkapkodják a felkínált kocsikat.

A MÁV-Start háló- és fekvőhelyes egységeinek jelentős része igencsak elavult, a 33 forgalomban lévő ilyen kocsiból 18 több mint 35 éves, és ezekben légkondi sincsen.

A mostani beszerzés ugyanakkor a csere mellett a járatok bővítésére is teret nyithat, amire van is szándék. A MÁV-Start jelenleg telente napi 9, nyaranta az adriai járatokkal együtt napi 12 éjszakai vonatot közlekedtet, de bécsi átszállással más városokba is árulnak jegyeket. Középtávon szeretnék, ha ismét lenne közvetlen vonat több német városba (Stuttgart, Ulm, Karlsruhe, Frankfurt, Mannheim), illetve a francia Strasbourgba és az olasz Velencébe is.

Forrás: g7.hu