Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Korszerűsítik a Budapest és Bécs közötti vasúti vonalat


A menetidő negyedórával csökkenthető közel 19 milliárd forintból.

A jelenlegi uniós költségvetési időszak egyik utolsó Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) kiírásából öt magyar érdekeltségű projekt nyert támogatást, így az új pénzügyi alap terhére valósulhat meg többek között a Budapest-Bécs vasúti kapcsolat magyarországi szakaszának fejlesztése közel 19 milliárd forintból.
 
A CEF napokban lezárult pályázati körében 130 projekt jutott összesen 2,1 milliárd euró támogatáshoz, a jelenlegi kiírásban befutó magyar projektek legjelentősebbike a Budapest és Bécs közötti vasúti kapcsolat gyorsítása a Kelenföld-Hegyeshalom vonalon tervezett biztosítóberendezési, központi forgalomirányítási és egyéb rendszerfejlesztésekkel.

Az átjárhatóságot szolgáló beavatkozások nyomán a menetidő negyedórával csökkenthető, a menetrendi kínálat bővíthető lesz az osztrák főváros és Nyugat-Európa felé.

A magyar érdekeltségű nyertes fejlesztések révén kamionparkolókat alakítanak ki az M5-M43 autópálya-csomópont környezetében 131, Kiskunfélegyházán az M5 autópálya mellett pedig 171 férőhellyel. A magyar légiforgalmi irányító, a HungaroControl közreműködésével valósul meg az ún. SESAR Telepítési Program újabb eleme. Ezeken felül egy magyar érintettségű német projektben a TEN-T hálózaton működő, hazánkban is rendszeresen megforduló Siemens mozdonyokba (Vectron/Smartron) ETCS Baseline 3 fedélzeti egység prototípusokat fejlesztenek.

Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta: „Magyarország ebben az uniós ciklusban 57 saját közlekedésfejlesztési projektjéhez nyert el összesen 362 milliárd forint CEF-támogatást. A 670 milliárd forint beruházási értékben megvalósuló fejlesztések közé tartozik az M15 és M70 gyorsforgalmi utak tavaly lezárult teljes négysávúsítása, vagy a Monostori híd nyáron befejeződő építése Komáromnál, a Duna felett. CEF-hozzájárulással zajlik a Kelenföld-Százhalombatta-Pusztaszabolcs és a Rákos-Hatvan vasúti vonalszakaszok korszerűsítése.”

Forrás: portfolio.hu