Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Egészségpénztár tagsági tájékoztató


Az egészségpénztári befizetések a megtakarítások egy speciális, adókedvezményekkel is támogatott formája. A tagság lehetőséget ad arra, hogy fel tudjunk készülni a váratlanul jelentkező egészségügyi kiadások bizonyos mértékű fedezésére.

Már  közel 4 500 kollégánk kérte egészségpénztári tagdíjának bérből történő átutalását a munkáltatójától. Mire jó az egészségpénztári tagság? Az egészségpénztári befizetések a megtakarítások egy speciális, adókedvezményekkel is támogatott formája. Az egészségpénztári tagság lehetőséget ad arra, hogy az egészség megőrzése érdekében tett kiadásainkat finanszírozzuk, s hogy fel tudjunk készülni a váratlanul jelentkező egészségügyi kiadások bizonyos mértékű fedezésére. Az egészségpénztári megtakarítások szinte azonnal felhasználhatók.

Az idei évtől az egészségpénztári tagdíj rendezésére a tagdíj összegének munkabérből történő átutalásával van lehetőségünk. Ehhez csupán egy nyilatkozatot kell kitölteni, és eljuttatni a humán ügyfélszolgálatra. Az így befizetett összegek után 20% SZJA kedvezmény vehető igénybe (SZJA törvényben meghatározott feltételeknek való megfelelés esetén), ami továbbra is vonzóvá teszi az egészségpénztári tagság fenntartását.

Fontos figyelni arra, hogy az egészségpénztáraknál létezik egy havi kötelező tagdíj – például a Vasutas Egészségpénztárnál 5 000 Ft/hó.  Ezért célszerű legalább ennek az összegnek a levonását és átutalását kérni a munkáltatótól, s így továbbra is egyszerű marad a havi tagdíj rendezése.

A havi tagdíj munkabérből történő átutalására vonatkozó nyilatkozatot pedig elegendő elektronikus formában eljuttatni a humán ügyfélszolgálatra, de lehetőség van a személyes leadásra is.

Teendők a munkabérből történő átutaláshoz

1.       Amennyiben korábban már igényelt a VBKJ keretéből, vagy munkabéréből egészségpénztári utalást, a havi tagdíj munkabérből történő átutalásához a nyilatkozatot – „Nyilatkozat Önkéntes nyugdíjpénztári- egészségpénztári- és önsegélyező pénztári tagdíj munkabérből történő levonásához" – ki kell tölteni, és (elektronikus formában) el kell juttatni a humán ügyfélszolgálatra.

A kitöltött nyilatkozat humán ügyfélszolgálatra való eljuttatása történhet a kinyomtatott és kitöltött nyilatkozat szkennelésével, mobil telefonnal történő, olvasható minőségű lefotózásával és megküldésével a humán ügyfélszolgálati iroda emailcímére, vagy a humanus@mav-szk.hu emailcímre, vagy személyesen. Lehetőség van a nyilatkozat nyomtatás nélkül történő megküldésére is, ebben az esetben az elektronikusan kitöltött (csak számítógépen kitöltött) nyilatkozatot kell a humán ügyfélszolgálati iroda emailcímére, vagy a humanus@mav-szk.hu emailcímre megküldeni.

2.       Amennyiben korábban még nem igényelt VBKJ keretéből/vagy munkabéréből egészségpénztári utalást, abban az esetben a megbízás mellett a pénztári tagságot igazoló belépési nyilatkozatot, elektronikus ügyintézés esetén annak szkennelt képét vagy mobiltelefonnal készített olvasható minőségű fotóját is csatolni kell a nyilatkozathoz.

A humán ügyfélszolgálat az elektronikus leveleket bármilyen e-mail címről befogadja (pl: saját privát e-mail, vállalaton belül más kolléga e-mail címe).

Önkéntes Egészségpénztári tagság esetén az egészségpénztári- és önsegélyező pénztári tagdíj munkabérből történő levonásához a Nyilatkozat 2. pontját szükséges kitölteni.

A megfelelően kitöltött nyilatkozatot a Humán szolgáltatás az alábbiak szerint dolgozza fel:

a tárgyhó 25-ig beérkezett dokumentumok feldolgozása az adott hónapban megtörténik, a tagdíj levonást az adott hónap bérszámfejtésében érvényesítjük.
 a tárgyhó 25-e után érkező dokumentumok feldolgozása és a bérből történő levonás a következő hónaptól fog megtörténni
Visszamenőleges, a tárgyhónapnál korábbi hónapokra vonatkozó levonási megbízás nem adható le.

Amennyiben kérdése van, vagy segítségre van szüksége, forduljon bizalommal telefonon, emailben a Humánszolgáltatás ügyfélszolgálatához.