Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Kamuhíreket terjesztenek az Utasellátó Igazgatóságnál


Valaki(k) azt a minden alapot nélkülöző, hazug hírt terjeszti(k), hogy a szakszervezetek miatt nem lesz kifizethető a belföldi pótlék amennyiben nem írják alá a jelenlegi formájában elfogadhatatlan helyi függeléket.

Június 20-val újraindult az étkezőkocsi-szolgáltatás a Balaton partján. Az étkezőkocsik fedélzetén szolgálatot teljesítő felszolgáló-szakács munkakörben foglalkoztatott munkavállalók arcára a munkáltató mosolyt kívánt csalni, ezért 7000 Ft/út összegű pótlék kifizetését helyezte kilátásba. Miközben az új szervezet helyi függelékéről szóló tárgyalás következő fordulójára június 26-án kerül sor, valaki(k) azt a minden alapot nélkülöző, hazug hírt terjeszti(k), hogy a szakszervezetek miatt nem lesz kifizethető a belföldi pótlék, amennyiben nem írják alá a jelenlegi formájában elfogadhatatlan helyi függeléket.

Felhívjuk tagtársaink figyelmét, hogy ne dőljenek be ennek a nyilvánvaló manipulációnak! A helyi függelék megkötése és a pótlék kifizethetősége között nincs ilyen szoros összefüggés. A MÁV-csoport társaságainál jelenleg is számtalan pótlékot fizetnek a munkáltatók egyoldalúan meghozott döntés alapján. Tehát amennyiben a munkáltatónak szándékában áll a belföldi pótlék megfizetése, arra a helyi függelék megkötése nélkül is lehetősége van.

Annak érdekében, hogy a foglalkoztatáshoz szükséges észszerű munkajogi szabályok a munkáltató és a munkavállalók rendelkezésére álljanak, szakszervezetünk írásban javasolta az Utasellátó megbízott igazgatója felé, hogy a végleges helyi függelék megkötéséig - ideiglenes megoldásként - a helyi függelék legutóbbi változatának időbeli hatálya legyen meghosszabbítva azzal a kiegészítéssel, hogy a munkáltató a belföldi étkezőkocsi szolgáltatás keretében dolgozó kollégák részére a már beharangozott módon utanként 7000 Ft pótlék jellegű juttatást fizet. Annak érdekében, hogy a Feleknek módjuk legyen a hosszútávú foglalkoztatási kereteket kijelölő végleges helyi függeléket megfelelő mélységében és részletesen megtárgyalni, a fentiek szerinti ideiglenes, határozott időre megkötendő megállapodás időbeli hatályára vonatkozó javaslatunk 2020. július 31. napja.

Mózes Tibor, VDSzSz Szolidaritás, alelnök