Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Vonatpótló buszok utazói létszáma: soron kívüli tájékoztatást kértünk


A napokban több tagtársunk is arról tájékoztatott, hogy az ideiglenes járványügyi menetrendben a 2020. júliusra átadott menetfordulókban a vonatpótló autóbuszokra nem terveznek utazói létszámot.

Helyi egyeztetéseken egyes területi igazgatók - központilag kiadott rendelkezésre hivatkozva - megerősítették, hogy a következő hónaptól a megrendelt pótlóbuszokra nem szükséges utazó személyzetet vezényelni.

Mivel a fentiek - amennyiben van valóságalapjuk - jelentősen kihatnak az utazó munkavállalók nagyobb csoportjának foglalkoztatási helyzetére, a munkavállalók, tagtársaink körében komoly aggodalmat keltettek foglalkoztatási biztonságukkal kapcsolatban. Emiatt Mózes Tibor, a VDSzSz Szolidaritás alelnöke Ughy Kálmán, a MÁV-Start üzemeltetési igazgatójától soron kívüli tájékoztatást, és a szóban forgó rendelkezés megküldését kérte.

A tájékoztatásban kérte, hogy a munkáltató térjen ki az alábbiakra is:

A jelenleg hatályos Személyszállítási Üzletszabályzat, a közszolgáltatási szerződés és a belső utasítások lehetővé teszik-e, hogy a MÁV-Start Zrt. ilyen rendelkezést adjon ki?

Vannak-e olyan területek, telepállomások, ahol az ideiglenes járványügyi menetrend időszakában létszámfelesleg alakulhat ki? Amennyiben igen, hogyan kívánja megoldani a munkáltató az esetlegesen felszabaduló vezető jegyvizsgálói, jegyvizsgálói létszám foglalkoztatását?

Van-e olyan utazó munkavállaló, akinek a következő havi vezényelt munkaideje nem éri el a havi kötelező órát?

A jegyvizsgáló személyzet nélkül közlekedő pótlóbuszos járatokon ki fogja az utasok menetjegyének meglétét ellenőrizni az indulási, illetve a közbenső állomásokon?

A menetjeggyel nem rendelkező utasoknak ki fogja kiszolgáltatni a menetjegyet a vonatpótló autóbuszon? (Információink szerint a vonatpótló autóbuszon dolgozó gépjárművezetők nem rendelkeznek ilyen irányű képesítéssel.)

Amennyiben a vonatpótló autóbusz útvonalán a menetrendet érintő rendkívüli esemény (például az autóbusz meghibásodik, menetképtelenné válik, vagy az utas megsérül, esetleg réssz buszra szállt) hogyan tud eljárni a busz vezetője vasúti személyzet hiányában?

A rendkívüli eseményből eredően az utasok továbbutazásának biztosítására ki fog intézkedni?