Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Utasellátó: Tizedelésbe kezdett az Utasellátó újonnan kinevezett vezetője, valamennyi érintett tagtársunk munkahelyét megvédjük!


A VDSzSz Szolidaritás Elnöksége felszólította a MÁV-Start menedzsmentjét a tagtársainkat hátrányosan érintő döntés visszavonására!

Tavaly decemberben a Nyugati pályaudvar Királyi Várótermében a VDSzSz Szolidaritás képviselője által sürgetett munkavállalói fórumra került sor, ezen az Utasellátó munkavállalói és a MÁV-Start Zrt. vezetése is megjelent. A munkáltató akkor egyértelműen kinyilatkoztatta, hogy a menedzsment minden munkavállaló munkájára számít, ezt a MÁV-Start nyomtatott formában közölte is a Vasutas Magazin idei első számában. 

Mindezt örömmel konstatáltuk, mivel mindezidáig az Utasellátó ismételt kiszervezésétől tartottunk, amikor a munkavállalókat a vadkapitalizmusnak szolgáltatja ki a munkáltató. Úgy tűnik, ez a rémálmunk most a MÁV-Starton belül válik valóra. 
A múlt héten ugyanis minden előzmény nélkül az új szervezetként megalakított Utasellátó Igazgatóság helyi függelékéről szóló tárgyalás másnapján Dibáczi Tamás, a szervezet élére kinevezett vezető tizedelésbe kezdett: jelenlegi ismereteink szerint a tervezett leépítés három tagtársunkat is érinti. 

A minden alapot nélkülöző, rosszindulatú híresztelés ellenére szakszervezetünk természetesen továbbra is ellátja tagtársai képviseletét, védelmét, három érintett tagtársunk részére június 8-án és 9-én is egyéni képviseletet nyújtottunk az érintettek számára.

Előzmény: június 3-án a MÁV-Starttal internetes konzultáció volt a munkáltató új SZMSZ-ében létrehozott Utasellátó Igazgatóság Helyi Függelékéről. Június 4-én jelezte tisztségviselőnk, hogy az Utasellátónál az egyik tagtársunk részére - aki segítségére van az érdekvédelmi munkában - közös megegyezéses konstrukcióban munkaviszony-megszüntetést ajánlott fel a munkáltató, másik tagtársunkat pedig olyan munkaszerződés- módosítással "lepte meg" a munkáltató, aminek elutasítása esetén csak jegyvizsgálóként alkalmazná a MÁV-Start.

Tisztségviselőnket a Vezérigazgatóságra hívták a helyi függelék tárgyalás másnapján. Mint tisztségviselőnk elmondta, a munkáltató képviselői neki is felajánlották a munkaviszony-megszüntetést, ugyanakkor jelezték: ha nem fogadja el, más módot találnak arra, hogy megszabaduljanak tőle.

A munkáltató eljárása elfogadhatatlan számunkra, ezzel kapcsolatos határozatát a VDSzSz Szolidaritás Elnöksége június 5-én eljuttatta a munkáltató részére:

A VDSzSz Szolidaritás Elnöksége megdöbbenéssel értesült arról, hogy a MÁV-Start Zrt. az Utasellátó Igazgatóság Helyi Függelékéről szóló tárgyalássorozat első fordulóját követő napon Csatay Krisztiánnak, a VDSzSz Szolidaritás Utasellátó Alapszervezetének vezető ügyvivőjének, továbbá két tagtársunknak a munkaviszonyát meg kívánja szüntetni. A példátlan lépés erodálja Szakszervezetünk és a MÁV-START közötti munkaügyi kapcsolatokat, amivel felesleges és kétes kimenetelű konfliktust okoz és tart fenn. Ebből fakadóan a VDSzSz Szolidaritás Elnöksége felszólítja a MÁV-START menedzsmentjét, hogy az inkriminált döntését valamennyi, az ügyben érintett tagunk vonatkozásában vonja vissza!