Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Tárgyalásokat kezdeményeztünk a 350.000 forint évvégi juttatás SZÉP kártyára utalásának lehetőségéről


A kezdeményezés lényege, hogy VÁLASZTÁSI LEHETŐSÉG legyen arra, hogy aki szeretné, idén, átmeneti jelleggel SZÉP-kártyára kaphassa a 350.000 forintos évvégi juttatást, így ugyanis nem kell fizetni a szociális hozzájárulási adót, csak az SZJA terhe sújtja (15%). Ezzel szemben készpénzes kifizetés esetén összesen 33,5%-ot kell adózni belőle. Mindenki szabadon eldönthetné, hogy melyik megoldást részesíti előnyben. Halasi Zoltán, a VDSzSz Szolidaritás elnöke dr. Homolya Róbertnél, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatójánál kezdeményezte ezt.

Szakszervezetünk már 2020. március 19-én kelt levelében javaslattal élt az idei évre szóló béren kívüli juttatások (Szép kártya vendéglátás és a lojalitási juttatás) kifizetésének előrehozására.

Az akkori javaslatunk mögött elsősorban az a félelem állt, hogy a vasutas munkavállalók sem kerülhetik el a COVID-19 járvány negatív hatásait. Itt nem részletezendő számos körülménynek, de nem utolsósorban a vasúton belüli munkaügyi kapcsolatok hatékonyságának is köszönhetően ma már kijelenthetjük, hogy a járvány mögöttünk hagyott szakaszát a vasutasság a lehető legkisebb veszteségekkel szenvedte el.

Mindazonáltal az eltelt időszak több olyan kedvezőtlen változást is hozott, ami a nemzetgazdaságra, ezen belül is különösen a belföldi idegenforgalomra és vendéglátásra súlyos következményekkel járt. Ezt felismerve a kormányzat 2020. végéig adókedvezményt biztosított a SZÉP kártya juttatás után, ezzel is ösztönözve a belföldi idegenforgalmat. 
Kétségtelen, hogy a csoportszintű bérmegállapodások során kölcsönösen előnyben kívántuk részesíteni a munkavállalói lojalitást támogató pénzügyi ösztönzőket, ami azt eredményezte, hogy - a korábbi VBKJ-rendszer kivezetésével - rendszerbe került egy évvégi 350.000 forint összegű egyszeri juttatás.

A fentiekre tekintettel ismételten megfontolásra javasoljuk, hogy az évvégi 350.000 forint juttatás terhére, de akár annak mintegy alternatívájaként kezdjünk tárgyalásokat a SZÉP kártyára - 2020. évre átmeneti jelleggel történő utalás lehetőségéről.

Letölthető dokumentumok:

SKM_C25820060410100.pdf