Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Figyelemfelhívás az üzemorvosi vizsgálatokon való részvételről 


Május 11-től megváltozott a foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok rendje, többek között a vizsgálatra érkező munkavállalók kötelesek maszkot viselni az épületben tartózkodás egész ideje alatt.

A korábban dr. Pásztélyi Zsolt ügyvezető által kiadott a foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok ellátásáról szóló 80/2020. sz. Ügyvezetői utasításhoz kapcsolódó dokumentum felhívja a figyelmet arra, hogy az érintettek az  üzemorvosi vizsgálatokra egészséges és munkára kész állapotban jelentkezzenek. Aki bármilyen megbetegedés tünetét észleli magán, annak a háziorvosához kell fordulnia a tünetek kezelése érdekében. 

Kiemelten figyelni kell a következő koronavírusra utaló tünetek megjelenésére, melyek esetén azonnal forduljunk háziorvoshoz:

                köhögés,
                légszomj,
                magas láz (38.0 oC fok feletti),
                gyengeség,
                végtagfájdalom,
                influenzaszerű tünetek.       
Ezen felül ha valaki az elmúlt 14 napban külföldön járt vagy tudomására jutott, hogy kapcsolatba kerülhetett az elmúlt 14 napban kimutatottan koronavírusos beteggel, az szintén forduljon háziorvosához.

Mivel a vészhelyzeti rendelkezések alapján, közösségi helyeken orrot- és arcot eltakaró szájmaszk viselése kötelező, ez alól nem kivételek a Vasútegészségügyi  rendelők sem, így a vizsgálatra érkező munkavállalók kötelesek maszkot viselni az épületben tartózkodás egész ideje alatt, ez alól csak az orvosi vizsgálat meghatározott része kivétel, ekkor az orvos kérheti, hogy vegye le a munkavállaló a maszkját.

A divízió központok váróiban egyszerre több vizsgálatra érkező nem csoportosulhat. A divízió központokba érkező munkavállalókat előzetesen leadott névsor alapján a bejáratnál szűrik a Vasútegészségügy kollégái. A divízió központok bejáratánál elhelyezett alkoholos kézfertőtlenítő használata minden belépő számára kötelező.

A nem divízió központban lévő foglalkozás-egészségügyi rendelőkben, a várókban senki nem tartózkodhat, ezek ajtóit folyamatosan zárják, a vizsgálatra érkező munkavállalókat az asszisztens az ajtóban kérdezi ki, és engedi tovább vizsgálatra. 

Kérik, hogy a kiadott vizsgálati időpont előtt legfeljebb 3 perccel korábban érkezzenek a munkavállalók, ellenkező esetben épület előtt kell hosszabb ideig várakozni.