Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Vasútegészségügy: Május 11-től folytatódhatnak az időszakos vizsgálatok


Ügyvezetői utasítást adott ki dr. Pásztélyi Zsolt, a Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője a foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok ellátásáról.

Az utasítás lényegesebb elemeit mellékeljük, a teljes utasítást mellékeljük a lap alján. 

Május 11-től megkezdődhet a 33/1998. (VI.24.) NM. rendelet szerinti időszakos vizsgálatok elvégzése.
A 203/2009. (IX.18.) Korm. rend. szerinti időszakos vizsgálatok elvégzése is elindul, azonban csak abban az esetben történhet meg, ha az a munkáltatók számára nem jleent többlet szervezési munkát és praxisaink is rendelkezésre állnak (szabadság nincsen).
Számos szakmai tanfolyam online formában elindult, az ehhez kapcsolódó szakellátó helyi szakmai vizsgálatokmegkezdődhetnek.
Az eddig is végzett előzetes, soron kívüli, záróvizsgálatokra továbbra is sor kerül
a 203/2009. (IX.18.) Korm. rend. alá tartozó és a VIGT/EVIG utasításokban szereplő foglalkozás-egézsésgügyi vizsgálatok a munkavállalók átvezénylése miatt a MÁV és leányvállalatai számára a következők szerint fog megvalósulni:júniusban a júniusban lejáró alkalmassági vizsgálatok elvégzésére kerül sor, illetve a március végéről és áprilisról elmaradt foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok pótlására is ebben a hónapban kell lehetőséget biztosítani.
Júliusban lejáró alkalmassági vizsgálatok elvégzése történik meg, valamint a májusban el nem végzett foglalkozás-egészségügyi vizsgálatokat kell pótolni.
A többi vasútvállalattal egyedi egyeztetések nyomán indulhatnak meg a vizsgálatok.
Az utasítás kitér a járványhelyzet végéig halasztható vizsgálatokra, melyek igény esetén azonban elvégezhetőek:

gépjárművezetők időszakos alkalmassági vizsgálata (a 41/2020. (III.11.) Korm. rendelet 4. §. értelmében)
a fegyverviselési alkalmassági vizsgálatok
A munkavállalók fogadásának feltételeiről, a betartandó előírásokról, az előjegyzésről a kapcsolattartó értesíti a partner munkáltatókat.