Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Budapest TSZVI: tájékoztatást kértünk a személypénztárakat és személyes ügyfélszolgálatokat érintő intézkedésekről


A veszélyhelyzet miatt a Budapest TSzVI területén működő személypénztárak és személyes ügyfélszolgálatok tevékenységcsökkenése folytán alkalmazott munkáltatói intézkedésekről kért tájékoztatást Bernát Beatrix, a VDSzSz Szolidaritás Budapest terület vezető ügyvivője.

A legfontosabb információk:

A személypénztárosok és a személyes ügyfélszolgálatosok részére időarányosan adják ki az éves szabadság munkáltató által kiadható részét. (Munka törvénykönyve alapján évente 7 nappal rendelkezik a munkavállaló.)
Tovább csökkentették a nyitvatartási időket, ezáltal azokon a szolgálati helyeken is alkalmazzák az állásidőt, ahol áprilisban még nem rendelték el.
Az igazgatóság területén éjszakára csak ott vezényelnek személypénztárost, ahol utánfizetési feladatokat is ellát, így például Tatabányán, Székesfehérváron, Balassagyarmaton.
Azokon a szolgálati helyeken, ahol folyamatos munkarend volt, nyújtott műszakost vezettek be, ahol pedig nyújtott műszakos volt, ott nappalos munkarendet. Az utóbbiban érintett pénztáraknál 8-9 órás szolgálatok vannak. Van, ahol a hét minden napján működik a pénztár, és akad, ahol csak munkanapokon.
A pénztárak számát is csökkentették: Győrben 2 fő, Keletiben 4 fő, Nyugatiban 3-4 fő, Déliben 2-3 fő belföldi pénztáros dolgozik egy szolgálatban.
A személyes ügyfélszolgálatosoknál továbbra is nyújtott műszakos munkarendben 1 fő vezénylése történik, az esetükben változás, hogy Keletiben sincs éjszakai munkavégzés.
A március 24-től bevezetett állásidőt május hónapban az alábbiak szerint alkalmazzák:
A nyitvatartási idők és a létszám függvényében került sor arányosan az állásidő elrendelésére. Az állásidő kiadásánál prioritást élveznek a 12 éven aluli gyermeket nevelők, a kismamák, a 60 év felettiek, a krónikus betegek.  
A nyugdíj mellett foglalkoztatottak esetében kiadják a részarányos szabadságot és annak lejártát követően, májustól igazolt nem fizetett távollétet számol el a munkáltató.
Májustól minden személypénztárra és ügyfélszolgálatra kiterjed az állásidő elrendelése.
Egész hónapra állásidőre nem küldenek senkit, hanem a szabadságot plusz a munkavégzést és az állásidőt kombinálják.  
Minden pénztár működését biztosítja a munkáltató. Átmenetileg bezárták a Keleti VIP pénztárát, mivel nincsenek nemzetközi vonatok, valamint Szolnokon a menetjegyirodát, mert ott az önkormányzat bezárta az épületet.  
A Nyugati menetjegyiroda a nyitott pult miatt továbbra is a nemzetközi pénztárban működik tovább.
Tagtársaink szempontjából fontos információ, hogy a Kollektív Szerződés Helyi Függeléke szerinti szolgálati helyre vonatkozó munkarend szerint műszakpótlékra jogosult mindenki a ledolgozott időre. Tehát aki folyamatos munkarend szerinti szolgálati helyen dolgozik az 30%, aki nyújtott műszakos szerinti munkarend szerinti pénztárban, az pedig 10% műszakpótlékra jogosult akkor is, ha ettől eltérő munkaidőben foglalkoztatják. Például a folyamatos munkarendre vonatkozót nyújtott műszakosként, a nyújtott műszakost pedig nappalos munkarendben. Az állásidőre pedig a személyi alapbért számolják el.
A Nyugati pályaudvar tetőfelújítása nem okoz változást a pénztárosok munkáltatásában.