Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Az arcképes igazolványok érvényesítésének átvállalt térítési díját nem számlázta ki a MÁV-Start, visszamenőlegesen rendezi


Erre a 2020. március számfejtésben került sor az érintettek esetében. A munkáltató tájékoztatása szerint ezzel a technikával a munkavállalókat semmilyen hátrány, kár nem érte, csak technikai elszámolás történt.

A munkáltató tájékoztatót adott ki arról, hogy az arcképes igazolványok érvényesítésének átvállalt térítési díját (régi 54/2015. sz. vezérigazgatói utasítás alapján) nem számlázták ki. Vagyis - írja a munkáltató - a 2016-2019. évekre vonatkozóan a kapcsolódó utasítás alapján nem vonták le az érvényesítés időpontjában az utasítás 1. sz. mellékletében felsorolt munkakörökben dolgozó munkavállalók részére az arcképes igazolvány érvényesítésének adminisztrációs költségét (1250 Ft/év/igazolvány). Emiatt nem készült számla, és nem keletkezett áfa, szja és járulékalap, így ezek elszámolása, bevallása és pénzügyi rendezése sem történt meg.

A munkáltató tájékoztatójában rögzíti: döntés született, hogy visszamenőlegesen rendezni kell a pénzügyi elszámolást. A 2020. évi érvényesítési díj elszámolása már helyesen történt (az érvényesítési díj levonásra került a munkavállalóktól, ezzel egyidőben az általános adókulccsal felbruttósított összegben a munkavállalók a kompenzációt is megkapták), továbbá a kapcsolódó utasítást is módosították.

A 2020. márciusi számfejtésben a 2016-2019. évi visszamenőleges elszámolásra került sor. Ennek értelmében az érintett munkavállalók részére a 9180 Arckép.igazolvány érv. bérelemen az igazolványonkénti 1250 Ft/fő/év térítési díjat levontuk, majd az 5019-es Arcképes ig.komp. díj bérelemre az általános adó és járulék mértékekkel felbruttósított kompenzáció összegét 1880 Ft/fő/év kifizették. Attól függően, hogy melyik munkavállaló hány évben volt érintett (a kapcsolódó utasítás alapján, az érvényesítés időpontjában olyan munkakörben dolgozott, hogy az érvényesítési díjat nem vonták le tőle), eltérő mennyiségeket határoztak meg. Van olyan munkavállaló, aki mind a négy évben érintett volt, de volt, aki kevesebb évben.

A kompenzációs dj (1880 Ft) meghatározását az általános adószabályok szerint végezte el a munkáltató úgy, hogy minden munkavállaló nettó összegben legalább akkor kompenzációt kapjon, amekkora levonása történt (bruttó: 1880 Ft, munkavállalói közteher (33,5%): 630 Ft, nettó járandóság: 1250 Ft).

A munkáltató tájékoztatása szerint ezzel a technikával a munkavállalókat semmilyen hátrány, kár nem érte, csak technikai elszámolás történt, hogy a kapcsolódó, elmúlt években elmaradt ÁFÁ-t valamint a közterheket a MÁV-Start Zrt. utólagosan pénzügyileg rendezni tudja.