Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Nemzetközi vasúti pandémiás hírösszefoglaló


Milyen járványügyi enyhítéseket vezettek be a közelmúltban a világ vasútvállalatai Németországtól Kazahsztánig?

NÉMETORSZÁG

A távolsági vonatok továbbra is csak korlátozottan közlekednek, a regionális viszonylatokban azonban helyreállt a rendes üzem szerinti szolgáltatásnyújtás. Baden-Württemberg és Bajorország kormányaival együttműködve megnövelte a körzeti és az S-Bahn járatok számát a DB Regio, így a vonatok április 20-tól a szokásos menetrend szerint közlekednek az érintett vonalakon. Szász-Anhaltban, Türingiában, Rajna-vidék-Pfalz tartományban, a Saar-vidéken és Észak-Badenben május 4-től normalizálódik a vasúti személyszállítás. Az utasok között azonban tartani kell a 2 m-es távolságot és az arcmaszkok használata is kötelező marad a német vonatokon. Az északkelet-németországi Brandenburg és Mecklenburg-Előpomeránia tartományok közötti vasúti személyszállítási szolgáltatások korlátozásai május 10-ig maradnak érvényben.

Forrás: railjournal.com/news/ operators-start-to-resume- services-as-covid-19-travel- restrictions-ease

SVÁJC

A Svájci Szövetségi Vasutak április 26-án indította újra személyszállítási szolgáltatásait, nemzetközi járatok viszont továbbra sem közlekednek az ország pályahálózatán. A körzeti vonatok április 27-én álltak vissza a rendes menetrend szerinti üzemelésre. Ugyanakkor a Szövetségi Közegészségügyi Hivatal továbbra sem javasolja a szabadidős és turisztikai célú utazásokat.

Forrás: railjournal.com/news/ operators-start-to-resume- services-as-covid-19-travel- restrictions-ease

BELGIUM

A pályahálózat-működtető Infrabel és az állami vasúttársaság, az SNCB május 4-től tervezi visszaállítani a rendes üzem szerinti személyszállítási szolgáltatásokat, a belga kormány ugyanis az utazási korlátozások fokozatos enyhítése mellett döntött. Újból elérhetővé válik az SNCB teljes vonatkínálata, ráadásul, az utasok közötti távolság betartása érdekében a járatok megnövelt hosszúságú szerelvényekkel közlekednek majd. A brüsszeli viszonylatú, csúcsidőben közlekedő vonatok egy része azonban még nem kerül vissza a napi menetrendbe, és az utasokat is arra kérik: ha tehetik, ne szálljanak vonatra a legforgalmasabb napszakokban. A belga kormány előírja a 12 évesnél idősebb utasok számára az arc eltakarására alkalmas textil viselését a vonatokon, az utasperonokon és az állomások utastereiben. A követelmény betartását a rendőrség ellenőrzi.

Forrás: railjournal.com/news/ operators-start-to-resume- services-as-covid-19-travel- restrictions-ease

 NORVÉGIA

Az iskolák és az óvodák újranyitása miatt a Norvég Vasúti Igazgatóság tárgyalásokba kezdett az üzemeltetőkkel a szolgáltatások fokozatos visszaállításáról. A megszokott vasúti menetrendhez való lépcsőzetes visszatérés várhatóan április utolsó napjaiban veszi kezdetét a skandináv országban.

Forrás: railjournal.com/news/ operators-start-to-resume- services-as-covid-19-travel- restrictions-ease

 EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

Több millió font összegű sürgősségi támogatási csomagot biztosít a könnyűvasúti szolgáltatók számára a brit közlekedési minisztérium az alapvető szállítási szolgáltatások fenntartását célzó járványügyi intézkedések részeként. A kormányzati hozzájárulásra Sheffield, Manchester, West Midlands, Nottingham, valamint a Tyne & Wear agglomerációs körzet könnyűvasút-társaságai jogosultak.

Személyszállító ingavonatokkal biztosítana expressz vasúti csomagszállítást a GB Railfreight a kórházak között a járvány ideje alatt. A brit tehervasút-társaság a sürgősségi orvosi ellátáshoz szükséges szállítmányok be- és kivagonírozásához York típusú guruló árumozgató egységeket tervez igénybe venni, amelyek kis méretüknek köszönhetően szinte bármelyik személypályaudvaron alkalmazhatók lehetnek. A 160 km/órás végsebességű villanymotorvonatok jelentős mennyiségű rakomány szállítására képesek az ülések eltávolítását követően. A GB Railfreight és a kormány tárgyalásai jelenleg is folynak a kórházak ellátását biztosító expressz vasúti szolgáltatás lehetséges formáiról.

Források: railwaygazette.com/ uk-announces-support-for- light-rail-during-the- pandemic/56370.article és rail waygazette.com/uk/gbrf-trials- emu-to-move-medical-supplies/ 56365.article

KAZAHSZTÁN

A kazah kormány május 12-én tervezi újraindítani az autóbuszos és a vasúti személyszállítási szolgáltatásokat. Az intézkedés az InterCity vonatokra is érvényes lesz, a visszarendeződés mikéntjéről azonban az aktuális járványhelyzet függvényében döntenek majd a belső-ázsiai országban.

Forrás: railjournal.com/news/ operators-start-to-resume- services-as-covid-19-travel- restrictions-ease

A hírösszefoglalót a MÁV Zrt. Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága állította össze.