Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Nemzetközi vasúti pandémiás hírösszefoglaló


Milyen intézkedéseket, forgalomkorlátozásokat vezettek be a koronavírus-járvány miatt a világ nagy vasútvállalatai Németországtól Kanadáig?

EURÓPAI UNIÓ

Az Európai Vasúti Ipari Egyesület (UNIFE) és az Európai Vasúti és Infrastruktúra Társaságok Közössége (CER) kiemelt ágazati intézkedéseket szorgalmaz a Covid-19 járvány utáni uniós gazdasági helyreállás részeként. Az európai zöld megállapodásért felelős bizottsági alelnöknek, a közlekedésért, illetve a kohéziós és reformpolitikáért felelős uniós biztosoknak, és az EU közlekedési minisztereinek címzett nyílt levélben a két vasútipari szövetség a kötött pályás szolgáltatások fokozott támogatását kéri a kevésbé fenntartható közlekedési módokkal szemben a válságkezelésre irányuló szakpolitikai intézkedések kialakításakor. Az ágazati érdekszervezetek szerint az unió többéves költségvetés-tervezésének járványhelyzet utáni felülvizsgálata során hiba lenne visszatérni a pandémia előtti feltételrendszerhez. Az új közösségi pénzügyi keret középpontjában a zöld megállapodásnak kell állnia kibővített támogatási költségvetéssel és még ambiciózusabb fejlesztési célokkal a másodgenerációs Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF-2), a kohéziós politikák, valamint a kibővített Shift2Rail-programokat tartalmazó Horizont Európa keretprogram tekintetében.

Az UNIFE és a CER szerint a koronavírus-járvány megmutatta a vasúthoz hasonló megbízható gazdasági szereplőkbe történő befektetések társadalmi hasznosságát. Az ágazat szereplőinek úgy kellett minden erejüket összeszedniük az alapvető szolgáltatások biztosítása érdekében, hogy közben maguk is bőrükön érezték a személy- és áruforgalom összeomlásának negatív pénzügyi hatásait. A vasúti lobbicsoportok szerint különösen nagy kihívást jelent majd a nemzetközi személyszállítási szolgáltatások helyreállítása az egészségügyi vészhelyzet megszűntét követően. Az ERTMS-hálózat uniós szintű kiépítését is magában foglaló digitalizáció és az innováció folytatásának érdekében az érdekképviseleti szövetségek szerint a vasútipari beszállítók versenyképességének még fokozottabb biztosítására lesz szükség.

Az ágazati szervek felhívják a Bizottság és a tagállamok közlekedésért felelős minisztereinek a figyelmét arra, hogy a közvetlen városközi összeköttetések összehangolt fejlesztésének kellene az egész Európára kiterjedő távolsági és nagysebességű vasúti beruházások kiindulópontjául szolgálniuk. Az UNIFE és a CER szerint a világjárványt övező válság hatásai tartósak lesznek, a vasúthálózati beruházások gazdasági és környezeti előnyeinek figyelembe vételével azonban költséghatékony válságkezelési megoldások születhetnek az EU tagállamaiban.

Források: railjournal.com/ policy/unife-and-cer-call-for- rail-to-be-included-in-eu- recovery-plan és railwaypro. com/wp/railway-needs-a-strong- next-mff-and-a-real- integration-into-eus-recovery- programme

NÉMETORSZÁG

Elhalasztják a 2020-as InnoTrans vásárt. A Messe Berlin rendezvényszervező vállalat úgy döntött, más időpontban rendezi meg a vasútipar egyik legkiemelkedőbb nemzetközi eseményének számító szakmai kiállítást. A koronavírus-járvány megfékezésére irányuló intézkedések részeként a berlini önkormányzat rendeletben tiltotta meg az október 24-e előtti időpontra meghirdetett, 5000 főnél nagyobb közönséget vonzó események megtartását. Az eredetileg 2020. szeptember 22–25-re tervezett, kétévenként megrendezendő vásárt nagy valószínűséggel 2021 tavaszán fogják megtartani. A konkrét dátumról 2020 májusában születhet döntés. A Messe Berlin kültéri létesítményében több mint 3 km-nyi sínpár áll a vasúti járművek kiállítóinak rendelkezésére. A 61 különböző országból érkező 3062 kiállítót felsorakoztató legutóbbi, 2018-as expó több mint 153 ezer látogatót vonzott a Föld 149 országából.

Kibővítette a szakszervezetekkel kötött „Együtt a koronavírus ellen" elnevezésű megállapodását a Német Vasutak. Az intézkedés folyományaként a DB gyermeket nevelő munkavállalói április 20. és május 3. között szükség esetén alapszabadságukon felül további 5 nap kivételére jogosultak a megállapodásban rögzített feltételek mellett. A lehetőség a családban ápolásra szoruló személy ellátására is igénybe vehető, a gyermekellátáshoz hasonló feltételek teljesülése esetén (pl. ha a gondozó intézet bezár, vagy az ápolás/felvigyázás másként nem megoldható). Súlyos esetekben a munkaadói jogok gyakorlója hosszabb távolmaradást is engedélyezhet.

Tekintettel a német kormány nemrég bevezetett enyhítő intézkedéseire, egyes körzetekben ismét bővül a DB helyi járatkínálata. Az ajánlatok kiterjesztése a helyi közlekedési szövetségek és fenntartók  hatáskörébe tartozik, akik a vállalkozó vasúttársaságokkal egyeztetve rendelik meg a szolgáltatásokat. A menetrendi módosítások a bahn.de/aktuell felületen hozzáférhetők.

Forrás: deutschebahn.com/de/ presse/pressestart_zentrales_ uebersicht/Presse-Blog-zur- aktuellen-Lage-Coronavirus- und-Bahnverkehr-4966788

SPANYOLORSZÁG

Személyre szabott menet- és helyjegyeket értékesít a spanyol állami vasúttársaság (Renfe). A kezdeményezés a nagyobb és a közepes távolságokat bejáró nagysebességű járatokra, valamint a helyjegyigényes normál távolsági személyvonatokra vonatkozik. Az új szolgáltatással a Renfe gyors és rendszeres kommunikációt létesít az utasokkal a járvány idején gyakori menetrendi változások és vágányzári intézkedések témájában. Az új menet- és helyjegyek megváltásához az utasok egyéb elérhetőségeik mellett kötelesek telefonszámukat is megadni, amelyet a hatályos adatvédelmi rendelkezések tiszteletben tartásával kezel a vasúttársaság. Az intézkedés megkönnyíti a fertőzött személyek nyomon követését is.

Forrás: railwaygazette.com/ passenger/renfe-introduces- personalised-tickets/56307. article

ROMÁNIA

Járványkórházzá alakítják át a Román Államvasutak temesvári futball stadionját a koronavírus-fertőzöttek ellátása érdekében. A hadsereg által létesítendő egészségügyi intézményben az ország nyugati megyéiből érkező, enyhébb és közepesen súlyos tünetekkel rendelkező betegek orvosi ellátását tervezik biztosítani. A mobilkórház karanténrészleggel, valamint a tünetmentes esetek kezelésére alkalmas egységgel is rendelkezik majd. Az évtizedek óta romos temesvári CFR futballpálya önkormányzati tulajdonú telken található, míg a lelátó és az öltözők megépítését a vasutasok finanszírozták. A stadion 30 éve heves ingatlanviták reflektorfényében áll.

Forrás: clubferoviar.ro/ spital-militar-pe-stadionul- cfr-timisoara

KANADA

A közlekedési miniszter arcmaszkok, sálak vagy az arcot elfedő kendők viselésére ösztönzi a vasúton utazókat. Amennyiben az emberek közötti fizikai távolságtartás nem megoldható a vonatokon, a szolgáltató az orr és a száj eltakarására kérheti az utasokat a levegőben terjedő fertőzések elleni védekezés céljából. A Transport Canada a járványügyi fejleményekhez folyamatosan alkalmazkodó megelőző intézkedésekkel igyekszik biztonságos egészségügyi körülményeket biztosítani járatain.

Forrás: railwaygazette.com/ policy/live-rail-sector- responds-to-coronavirus/55987. article

A hírösszefoglalót a MÁV Zrt. Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága állította össze.