Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Kiskunhalasi TBF: A partnerséghez aknamezőn át vezetett az út


Kovács Géza és csapata harminc éve a semmiből hozta létre szakszervezetünk TBF-alapszervezetét.

1990. január 20-án Kiskunhalason, a MÁV művelődési házban 14 szakszervezeti tag megalapította a Szakszervezetünk TBF alapszervezetét. A harmincéves jubileum alkalmával a maroknyi lelkes csapat tagjai egy emlékidéző összejövetel keretében elevenítették fel az Alapszervezet megalakításának előzményeit, körülményeit, és visszatekintettek az elmúlt három évtized örömeire, kihívásaira és nehézségeire. A kezdetekkor az alapító atyák egy fehívással, kiáltvánnyal fordultak a munkavállalók felé, amiben indokolták a friss szellemiségű, konfrontatív munkavállalói érdekvédelmi szervezet létrehozásának szükségességét.

A célok megfogalmazása között az alapvető munkavállalói érdekek jelentek meg:

- tisztességes, becsületes munkavégzés, tisztességes bérért
- erkölcsi, anyagi boldogságot és létbiztonságot szerezni
- XX. századi humanista emberhez méltó, nyílt, őszinte párbeszéd a TBF vezetőivel
- jogaink tiszteletben tartása, kölcsönös megbecsülés

Az alapszervezet nyitott volt minden olyan munkavállaló számára, akik a múltbéli dolgokkal elégedetlenek voltak, és támogatták szakszervezetünk programját, törekvéseit.

Az Alapszervezet motorja, Kovács Géza, ünnepi köszöntőjében elmondta, hogy akkoriban egy ellenséges miliőben kellett elkezdeni építkezni, gyakorlatilag a semmiből hozni létre valamit. A munkáltató eleinte inkább akadályozta, később tűrte, majd elfogadta partnerként az Alapszervezetet, és annak képviselőit. Persze, ehhez aknamezőn át vezetett az út. Vannak, akik már nincsenek köztünk, és vannak, akik nyugállományban vannak... - emlékeztetett Géza, hozzátéve: reméljük, hogy a következő évtizedekben is jól fogja szolgálni az Alapszervezet a tagjai érdekeit.

A munkáltató részéről a rendezvényen megjelent Forrai Imre, a Szegedi Távközlési Főnökség vezetője, aki kiemelte, hogy a korrekt kapcsolat, a rendszeres párbeszéd mindkétfél számára fontos, aezt a jövőben is fent kívánja tartani. Kiemelte a szakszervezeti tagság és a szakszervezetek működésének fontosságát, majd gratulált a jubileumhoz, és erőt, egészséget kívánt a további munkához.

Mózes Tibor, a VDSzSz Szolidaritás alelnöke arról beszélt, hogy a rendszerváltás idején a történelmi szükségszerűség mellett jó felismerés volt létrehozni az új alapokon álló szakszervezetet. A Sztrájktörvény majd az Mt megalkotása segítette ezt a folyamatot. A kiskunhalasi TEB szervezethez hasonló alapszervezetek lettek a formálódó Szakszervezetünk építőkövei. Mózes Tibor köszönetét fejezte ki Kovács Gézának az álhatatos, soha nem lankadó tenni akarásáért, aki hozzáállásával és felkészültségével pédát mutatott a tisztségviselők fiatalabb nemzedékének is. Jó egészséget, kitartást kívánt az Alapszervezet aktív és nyugállományú tagjainak, illetve, hogy a legközelebbi jubileumi ünnepséget is a jelenlévőkkel együtt lehessen megülni.