Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Európai vasúti pandémiás hírösszefoglaló


Milyen intézkedéseket, forgalomkorlátozásokat vezettek be a koronavírus-járvány miatt az európai vasútvállalatok Ausztriától Lengyelországig?

Ausztria

2020. április 14-től kötelező a száj- és az orr együttes eltakarása a tömegközlekedési eszközökön Ausztriában. Mindezért az állami vasúttársaság arcmaszkok vagy az arc eltakarására alkalmas sálak, kendők viselésére kéri az utasokat. A járványügyi helyzetre való tekintettel az ÖBB további menetrendi módosításokat vezetett be a távolsági és a helyi szolgáltatásokat illetően. Bécs és Salzburg, valamint Bécs és Graz között csökkentett üzem szerint, 2 óránkénti ütemezéssel közlekednek a vonatok. A fővárost Linz és Villach  városokkal összekötő vasúti személyszállítási szolgáltatásokat átmenetileg törölték.

Forrás: oebb.at/en/ neuigkeiten/einschraenkungen- im-bahnverkehr

Románia

Napi 400 000 eurós (~140,7 millió forint) bevételkiesést kénytelen elkönyvelni a román vasúti pályahálózat-működtető vállalat. A vasúti forgalom nagyjából a válság előtti normál üzemeltetési szint 27%-ára esett vissza az országban. A CFR SA jelenleg átlagosan mindössze napi 500 ezer lej (~36,3 millió forint) bevételre tesz szert az utasszállító vonatok által megfizetett pályahasználati díjakból, amely összeg a járvány előtti hozamok negyedének–ötödének felel meg. A pályahasználati díjak visszaesésének mértéke ugyanakkor a szerelvények hosszúságától is függ. Következésképpen a rövid kocsiösszeállítású elővárosi vonatok közlekedtetésének szüneteltetése nem feltétlenül von maga után drasztikus hozamcsökkenést a CFR SA számára, kiváltképpen úgy, hogy a hosszú szerelvényekkel üzemelő tehervasúti forgalom „csak" 10%-kal mérséklődött a válság következtében.

Tovább nehezíti a CFR SA anyagi helyzetét, hogy a személyszállító CFR Călători 190 millió lej (13,8 milliárd forint) értékű hátralékkal rendelkezik a pályahasználati díjak megfizetése tekintetében. Az infrastruktúra-üzemeltető vállalat válsághelyzeti intézkedésként 5%-kal csökkentette bérköltségeit a 4 napos munkahét bevezetése által, amely foglalkoztatási formát az adminisztratív, a szociális és a gazdasági dolgozók, valamint az állomásfőnökök esetében alkalmaz a társaság. A személyszállító CFR Călători 75%-os bevételkieséssel számol április első 2 hetében.

A pandémiás intézkedések részeként a CFR Călători a személyes érintkezések során alkalmazandó biztonságos távolság betartása érdekében speciális képzésben részesítette a vonatkísérő személyzetet. Az utastájékoztatás ezentúl kizárólag hangosbemondókon és/vagy vizuális információs berendezéseken keresztül történhet, a menetjegyek érvényességét pedig személyes kontaktus nélkül, távolról ellenőrzik a jegyvizsgálók. A vonatszemélyzet számára fertőtlenítőcsomagot és védőfelszerelést biztosítanak a munkavégzéshez. A CFR Călători minden vonat fokozott fertőtlenítését elvégzi azok indulása előtt. A foglalt ülések közti megfelelő távolság szavatolása érdekében a társaság arra kéri utasait, hogy elővételben váltsák meg helyjegyeiket.

Források: clubferoviar.ro/cfr- sa-pierde-400-000-de-euro-pe- zi-din-cauza-scaderii- traficului és cfrcalatori.ro/ comunicate/trenul-cel-mai- potrivit-mijloc-de-transport- pentru-pastrarea-distantei- sociale-daca-trebuie-neaparat- sa-calatoriti-va-asteptam- daca-nu-trebuie-neaparat-sa- calatoriti-statiacasa

Olaszország

Két gyártósoron kezdi meg sebészeti és részecskeszűrős maszkok előállítását az olasz vasúti pályahálózat-működtető, az RFI. Az ágazati szakszervezetek tájékoztatása szerint májusban veszi kezdetét a hatályos egészségügyi szabványok szerinti termelés a vasúttársaság bolognai műhelyében, ahol naponta 220 ezer sebészeti- és 36 ezer FFP2 maszk legyártását tervezik. A munkavállalói érdekszervezetek üdvözölték az RFI bejelentését, hiszen az intézkedés a dolgozók védelmét szolgáló eszközök rendelkezésre állását segíti elő. A pályavasút-társaságnak azonban jelentős műszaki átalakításokat kell végrehajtania az eredetileg elektromos berendezések előállítására hitelesített bolognai üzemben, ahol eddig még nem zajlott textil- és műanyag-feldolgozás. 

Források: uiltrasporti.it/ index.php?option=com_k2&view= item&id=21579:rfi-parte-l- autoproduzione-di-mascherine& Itemid=924 és bolognatoday.it/ cronaca/coronavirus-bologna- mascherine-produzione- ferrovie.html

Lengyelország

Elhalasztják a május 13–15-re tervezett poznańi RailFreight Summit konferenciát a koronavírus járvány miatt. Az európai uniós intézmények és a tagállamok kormányai által tett ajánlások alapján szeptember első 3 napját jelölték ki az esemény új időpontjaként a szervezők. A szakmai találkozó tematikája változatlan marad, a napirend azonban kiegészül a járványhelyzet vasúti áruszállításra mért hatásainak kiértékelésével.

Forrás: railfreight.com/ railfreight/2020/04/14/new- dates-for-railfreight-summit- poland-2020

A hírösszefoglalót a MÁV Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága állította össze.