Nálunk minden
a vasutasokról szól!

80 százalékkal kevesebben utaznak a vasúton


Ugyanakkor Budapest környéki elővárosi forgalomban egyes járatok kihasználtsága eléri a 40-50 százalékot. Dr. Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója nyilatkozott a Kossuth Rádióban.

A koronavírus-járvány miatt körülbelül 80 százalékkal csökkent a vonaton utazók száma a tavalyi év hasonló időszakához képest – mondta Dr. Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója április 7-én a Kossuth rádióban.

Elmondta, a nemzetközi forgalomban még ennél is nagyobb a visszaesés: az utasok 97-98 százaléka hiányzik. Ez azt jelenti, hogy szinte csak Ausztria és Németország felé van naponta pár vonat.
A hazai adatokra kitérve közölte, a távolsági járatokon az átlagosnál is nagyobb most a visszaesés, ami eléri a 90 százalékot.

Hozzátette, a MÁV utasainak a felét a Budapest környéki elővárosi forgalom adja, és itt előfordulnak még most is olyan járatok, amelyeknek a kihasználtsága eléri a 40-50 százalékot.

A járatok március 30-a óta tanszüneti menetrend szerint közlekednek, s körülbelül 150-nel kevesebb vonat jár; a válság előtt mintegy 3300 személyvonat közlekedett az országban naponta, most pedig mintegy 3150 – mondta Homolya Róbert.

Csaknem kétmilliárdért fertőtleníttet a MÁV

A komlóskai székhelyű B+N Referencia Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. végezheti a koronavírus miatt szükségessé vált fertőtlenítést a MÁV teljes területén, nettó 1 milliárd 920 millió forintért.

A rendkívüli sürgősség miatt, közzététel nélkül odaítélt szerződést a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. és a MÁV-Start Vasúti Személyszállító Zrt. kötötte a B+N Referencia Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt.-vel. A szerződés az uniós közbeszerzési közlönyben jelent meg.

A feladat két részből áll. Az első a belső utasforgalmi és üzemi területek fertőtlenítését, míg a második rész fertőtlenítő permetezést, felmosását, ózonos fertőtlenítést, valamint 18 ezer folyékony szappantartót és azok feltöltését tartalmazza.

A Céginfo.hu adatai szerint a szállító cég 2011-ben alakult, a jegyzett tőkéje 2,2 milliárd forint. Egyedüli részvényese Kis-Szölgyémi Ferenc. A 2018-as évet 23 milliárd 276 millió forint nettó árbevétel mellett 2 milliárd 159 millió forint adózás előtti eredménnyel zárta.