Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Elővárosi pótlék: sok részlet még nem volt tisztázott, de további tárgyalás helyett inkább egyoldalúan bevezette a munkáltató


Egyoldalú munkáltatói intézkedés keretében Kerékgyártó József, a MÁV-Start vezérigazgatója Budapest elővárosi közlekedésében elővárosi pótlék kifizetéséről rendelkezett.

Elővárosi pótlékra az a belföldi és nemzetközi jegyvizsgáló és vezető jegyvizsgáló munkakörben foglalkoztatott munkavállaló jogosult, aki elővárosi vonatot továbbít. Elővárosi vonatnak számít a hivatalos menetrendben "E"-jelöléssel rendelkező vonat, továbbá a MÁV-Start Technológiatervezés által meghatározott olyan vonatok, amelyek az elővárosi vonalrészeken az "E"-jelölésű vonatok szerinti megállási renddel közlekednek.

A munkáltató a jogosultság megállapításánál csak az elővárosi vonalrészen történő vonattovábbítást veszi figyelembe, és csak az ezen a részen szolgálatot teljesítő személyzet jogosult a kifizetésre.
A bérpótlék mértéke 500 Ft/"E"-vonat, az eIszámolási alapja:

a 2020. első negyedévében (január 1. és március 31. között) a ténylegesen E vonaton teljesített szolgálatok darabszáma x pótlék összege (500 Ft)

A bérpótlék kifizetésére 2020. áprilisban hóközi kifizetéssel kerül sor.