Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Online VÉT-ülés: regisztálták az első koronavírus-fertőzöttet a MÁV-csoportnál


A munkáltató április elsejével meghosszabbította a március 31-én lejáró alapbérkiegészítéseket és bérpótlékokat és javaslatot tesz az együttműködési megállapodás meghosszabbítására. Pandémiás helyzetkép.

Április elsején sor került az első videókonferenciás VÉT-ülésre. Dr. Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója ismertette a pandémiás helyzettel kapcsolatos intézkedéseket, beszámolt arról, hogy az utasszám 70-80%-kal visszaesett a MÁV-Starnál és a MÁV-HÉV-nél. Az országos tisztifőorvos kérése, hogy 30%-os kihasználtság fölött ne közlekedjenek a járatok. A MÁV-csoportnak egyelőre nincsenek likviditási problémái, de hozzátette, amennyiben elhúzódik a kialakult pandémiás helyzet, akkor előfordulhat, hogy a járatszám 80%-kal csökken. Ez azonban jelenleg nem indokolt, a menetrendben megrendelt járatok száma változatlan. Hangsúlyozta: az alapvető feladat nem változott: biztosítani kell a zavartalan vasúti személy- és árufuvarozást. 
Beszámolt arról, hogy napi kapcsolatban állnak az Operatív Törzzsel, a MÁV-csoportnál jelen vannak a Honvédelmi Minisztérium képviselői, akik részt vesznek a védelmi tevékenység biztosításában. A MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója ismertette, hogy gumikesztyűkből, szájmaszkokból, fertőtlenítőszerekből nagyobb mennyiséget osztottak már szét, egy héten belül az eddigi ellátmány többszörösét osztja szét a munkáltató a szolgálati helyekre, folyamatosan érkezik nagy mennyiségben az utánpótlás a készletekből. Az említett védőfelszerelések kapcsán Dr. Homolya Róbert kijelentette, hogy sem az országos tisztifőorvos, sem a Vasútegészségügyi Kft. nem írja elő ezek kötelező alkalmazását, így a munkáltató nem köteles biztosítani, a munkavállalók pedig nem kötelesek viselni, a viselés kötelezővé tételét a jelenlegi járványügyi helyzet nem indokolja.

A védőfelszerelések viselésének hasznosságáról Dr. Pásztélyi Zsolt, a Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője beszélt, aki orvosszakmai szempontból értékelte a helyzetet. Mint mondta, orvosszakmai szempontból el kell különíteni, hogy valaki beteget vagy potenciális beteget, gyanús esetet vizsgál, ott ugyanis kötelező a védőfelszerelés.
A mindennapi élet során nem kellenek a védőeszközök, a védőmaszk és a gumikesztyű használata nem a legfontosabb, hiszen a gumikesztyűt is ugyanúgy kellene fertőtleníteni, ahányszor az ember kezet mos, a vírus a kesztyűvel is bevihető a szervezetbe. 
Kiemelte a hagyományos, alapos kézmosás jelentőségét, ennek hiányában az alkoholos fertőtlenítőszer alkalmazása javasolt, ez egyezik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásával is. A vírusok legfőképp a kezünk mozgásával terjed, elég csak belegondolni abba, hogy naponta több százszor is az arcunkhoz érünk, a maszkokhoz önkéntelenül is hozzányúlunk.

Beszámolt arról, hogy március 31-én nemzetközi vasútegészségügyi online konferenciára került sor, ahol elhangzott, hogy a vasútvállalatok esetében nem írják elő szájmaszk és gumikesztyű biztosítását. A Vöröskereszt honlapján található egy videó a maszk használatáról, ezt egyébként három óránként kellene cserélni.

Szakszervezeti oldalról elhangzott, hogy több szolgálati helyen az utazókat nem engedik be a forgalmi szolgálati helyekre, akik így nem moshatnak kezet, ezen gyakorlat mielőbbi felszámolása érdekében munkáltató felszólja mielőbb sort kell keríteni. 
A mikrobusszal közlekedő brigádok esetében Homolya Róbert szerint a helyi vezetőknek is a józan paraszti ész szabályai szerint kell eljárniuk döntéseik során. Tájékoztatott arról, hogy sajnos már a MÁV-csoport munkavállalói közül azonosították az első koronavírusos fertőzöttet. 
Elmondta, hogy mintegy ötezer munkavállaló home officeban dolgozik, számukra a MÁV-SZK és a MÁV Informatika biztosította a hátteret, összesen 16 ezren tudnak a csoport központi szervereire csatlakozni a VPN révén. A BGOK távoktatásra való átállás lehetőségét vizsgálja.

Március 31. óta alkalmazza a MÁV-csoport a digitális aláírást, Homolya Róbert szerint "békeidőben" is ezen az úton kell tovább menni a hatékonyság növelése érdekében. 
A munkáltató április 7-ig kifizeti a megemelt munkabért a bérmegállapodás alapján. Tájékoztatott arról, hogy a MÁV-csoportnál munkaügyi korlátozás nincsen, a foglalkoztatás fennáll, a 65 év felettieket és az Utasellátó munkavállalóit felmentették munkavégzési kötelezettség alól.

Beszélt arról, hogy amennyiben a menetrendben kapacitáscsökkenésre kell sort keríteni, akkor a munkáltató a munkavállalók megtartását jelentő megoldást szorgalmaz majd, így például a nyújtott munkaidőkeret bevezetését. A MÁV-csoport első embere leszögezte, hogy természetesen kapacitáscsökkenés esetében további egyeztetésre kerül sor. Elmondta, hogy a válság több döntést is felgyorsíthat, többek között a Volán-társaságok és a vasúti menetrend összehangolását is: a jelenlegi helyzetben a Volán "hordja rá" a vasútra az utasokat.

Az elnök-vezérigazgató megköszönte a vasutasok fegyelmezettségét.

Kérdésre válaszolva elhangzott, hogy a munkahelyi készenlét többségében házi készenlétté alakult, ahol még van erre lehetőség, arra helyi szinten kell javaslatot tenni. A szolgálati helyek gyakoribb - napi szintű - takarítását megfontolja a munkáltató, ahogy azt is, hogy az IC-pótdíj elengedését, hogy a kollégák számára egyszerűbb legyen a szolgálati hely megközelítése.

Jeleztük, hogy a Volánbusz egyes járatain a buszvezetők nem tudnak számlát adni, ezt orvosolja egy Volános applikáció, aminek letöltésével online kapja meg a munkavállaló a számlát.
A munkáltató javaslatot tesz az együttműködési megállapodás meghosszabbítására, ami az új megállapodás megkötéséig, de minimum a veszélyhelyzetet követő 15 napig maradna hatályban. A javaslat az egészségmegőrző programot nem tartalmazza, azt a pandémiás helyzet miatt felfüggesztette a munkáltató, ahogy a toborzási díjat sem, erről ugyanis egy utasítás rendelkezik, emeltebb összeggel. A munkáltató április elsejével meghosszabbította a március 31-én lejáró alapbérkiegészítéseket és bérpótlékokat 2021. január 31-ig.