Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Március 27-én nulla óra után hirtelen minden megváltozott az üzemváltó állomásokon!


Lejárt a március 18-i kormányrendelet hatálya, egyéb rendelkezésig pedig a tisztifőorvos tartalmában lényegében kiadta ugyanazt. A gond az volt, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) korábban kiadott rendelkezése is érvényét vesztette, ez szabályozta a részleteket, a tisztifőorvos rendelete azonban ezekbe már nem ment bele. Így március 27-re virradó éjjelen az üzemváltó állomásokon lévő magyar munkavállalók a határon való visszatéréskor azzal az általános szabállyal szembesültek, hogy a Magyarország területére történő belépéskor alá kell vetni magukat egészségügyi vizsgálatnak, majd ennek eredményétől függően különböző típusú karanténba kerülnek.

Az RCH az ITM-mel és az Operatív Törzzsel azonnal megkezdte az egyeztetéseket a helyzet feloldására. Az országos tisztifőorvos azonnali hatályba lépéssel az alábbi rendelkezést adta ki, az RCH üzemirányítója eszerint intézkedett, az ITM részéről pár órán belül újabb rendelkezés várható, ami reményeink szerint feloldja ezt a helyzetet. 

Az RCH üzemirányítójának az alábbi intézkedést adta ki éjszaka:

· Jelenleg a szomszéd ország határállomásán dolgozó munkavállalókat kérem értesíteni, hogy a munkájuk befejezését követően, kötelesek a lakásukon tartózkodni, „házi őrizetben”, és az előírások szerint erről a saját háziorvosukat értesíteni, és a további intézkedésig 14 napig otthonukban tartózkodni.

· Ma reggel a szomszéd határállomásra szolgálatba jelentkező munkavállalók a határállomásra további intézkedésig nem mehetnek ki, a legközelebbi magyar RCH szolgálati helyen tartózkodjanak, és várják a további munkavégzésükkel kapcsolatos intézkedést.

· A határállomásra közlekedő magyar személyzettel rendelkező RCH vonat, mozdony nem mehet át a határon, várakozzon a további intézkedésig.

· A reggeli helyzetnek megfelelően kérek tájékoztatást: éjfél után hány fő érkezett magyar országra, akire vonatkozik ez a rendelkezés, hány fő, és hol tartózkodik akik nem tudtak a határállomásra ki menni dolgozni, hány vonat, és hol lett feltartóztatva e jelen rendelkezés szerint.

Frissítés: Az ITM szóbeli engedélye alapján elindulhattak a vonatok a határokon. Az írásos megerősítést is hamarosan megkapja az RCH és minden érintett vasútvállalat.