Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Megérkezett a MÁV-Start válasza kezdeményezésünkre!


A VDSzSz Szolidaritás a kereskedelmi tevékenység mérséklését elsősorban a forgalmi utazó munkakörökben és az ügyfélszolgálatok esetében!

Ismeretes, a VDSzSz Szolidaritás a kereskedelmi tevékenység mérséklését kezdeményezte elsősorban a forgalmi utazó munkakörökben és az ügyfélszolgálatok esetében!

Tura Szvetlána, a MÁV-Start részéről arról tájékoztatott, hogy a munkáltató fedélzeti kereskedelmi tevékenységet (jegyellenőrzés és jegyértékesítés) fő szabály szerint továbbra is ellátja. A tevékenységet végző munkavállalók részére a munkáltató védőfelszerelést (gumikesztyű, maszk, kézfertőtlenítő) biztosít. A személyes kontaktusok csökkentése érdekében az arcképes igazolványok érvényességét nem ellenőrizzük, egyéb okmányokat is csak bemutatásra kérünk az utastól. Azokban az esetekben, amikor a jegyértékesítés, vagy az elektronikus jegyellenőrzés objektív okokból ellehetetlenül, természetesen ettől a tevékenységtől eltekintünk. A fedélzeti jegyéertékesítést a vizsgáló főkalauzok továbbra is ellenőrzik, de intézkedésre annak esetelges, bármilyen okból történő elmaradása esetén sem kerül sor, erről rendelkezést adott ki a munkáltató. Tájékoztatott, hogy az ITM részére állásfoglalás-kérést küldtünk a fedélzeti jegyértékesítés fenntarthatósága kapcsán, amennyiben ez megérkezik, ennek megfelelően fognak eljárni.

A járványügyi helyzet miatt, a kormány döntésével és a szakemberek javaslataival teljesen összhangban a MÁV-Start Zrt. korlátozza és átszervezi a pénztárak és a személyes ügyfélszolgálatai működését - írta válaszában a munkáltató.
A munkavállalók egészségvédelme érdekében a személyes ügyfélszolgálatok országosan március 18-tól korlátozott szolgáltatással és új helyszíneken várják az ügyfeleket. A jelenlegi, nyitott pultos ügyfélszolgálaqti helyszínek helyett az adott állomás személypénztárában, az erre kijelölt ablaknál tudják fogadni az ügyfeleket, e pénztárablakok kialakítása alkalmas a fertőzés kockázatának csökkentésére.

Tájékoztatott továbbá  a MÁV-Start, hogy a veszélyhelyzetben kialakult akut foglalkoztatási problémák kezelése céljából kiadott 2020. április 23-ig hatályos rendelkezésében a vezérigazgató a pénztáros munkakörcsaládba tartozó és a személyes ügyfélszolgálatot ellátó munkavállalók esetében - a munkavállalók között egyenlő elosztásra törekedve - 286 fő munkavállaló teljes munkaidejének mértékéig, engedélyezte a pandémiás fenyegetettségre visszavezethető (elháríthatatlan külső) okból kieső munkaidőre az alapbér fizetését. Ez a rendelkezés 286 fő munkaidejének megfelelő mértékű kapacitáscsökkentést jelent a pénztárakban, ügyfélszolgálatokon.