Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Megjelent az újabb kormányrendelet


A kormány újabb gazdasági segítséget jelentett be március 23-án a koronavírus-járvány gazdasági hatásának enyhítése érdekében: felfüggesztik a végrehajtásokat, 15 ezer forint lesz a PIN-kód nélküli limit az érintéses kártyás vásárlások esetében, a gyes, a gyet és gyed jogosultságot kitolják a veszélyhelyzet végéig. 

A kilakoltatásokat, végrehajtásokat felfüggesztik a veszélyhelyzet lezárását követő 15. napig, másrészt az adótartozások behajtását is. 

Az érintéses kártyás vásárlásoknál a PIN-kód kötelező használatára vonatkozó 5 ezer forintos értékhatár 15 ezer forintra emelkedik. Így kevesebben fogdosnák össze a bankkártyás terminálokon a nyomógombokat, ami csökkenti a koronavírus-fertőzés esélyét. A bankoknak legkésőbb április 15-ig kötelezően át kell állniuk erre.

A gyes, a gyet és gyed jogosultságot kitolják a veszélyhelyzet végéig. A gyes, a gyed és a gyet meghosszabbítása a veszélyhelyzet megszűnéséig szól: azaz akik pont ez idő alatt veszítenék el a jogosultságot valamelyik támogatásra, azok továbbra is kapják a juttatást az államtól, ameddig a kormány nem dönt úgy, hogy véget ért a veszélyhelyzet.

Bővítették azoknak az ágazatoknak a körét, ahol több hónapon át kedvezményeket kapnak a munkáltatók, munkavállalók. Ennek megfelelően több mint 81 ezer katás vállalkozó járulékfizetését engedik el négy hónapig. A március előtt keletkezett kata-adósságokra mentességet adnak, egészen a veszélyhelyzet lezárulása utáni negyedik hónapig. A felhalmozott tartozást 10 hónapon át kell törleszteni, ebben az esetben késedelmi pótlékot sem számít fel az állam.

Tizeneggyel bővült azoknak az ágazatoknak a listája, ahol minimális járulékot kell fizetni, azaz a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét elengedik, a munkavállalóknak pedig csak a 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot kell fizetniük (legfeljebb 7710 forintot) március, április, május és június hónapra vonatkozóan.

 

Letölthető dokumentumok:

MK_20_051.pdf