Nálunk minden
a vasutasokról szól!

MÁV Hírlevél: A MÁV kiemelt közszolgáltatóként prioritást élvez a beszerzések során!


Mellékeljük a munkáltató tájékoztatóját a védőfelszerelések, védőeszközök, fertőtlenítőszerek, testhőmérők felhasználásáról és alkalmazásáról is!

Fertőtlenítőszerek, védőeszközök beszerzése

 A vasúttársaság időben megkezdte a felkészülést. 2 héttel az Operatív Törzs által kihírdetett akcióterv előtt, 5000 csomagra elegendő fertőtlenítőszert és védőeszközt rendelt meg, ebből biztosította az elsőkörös ellátást. Az intézkedési terv alapján a nemzetközi járatokon dolgozó kollégáknak 10 000 db 110 ml-s kézfertőtlenítő gél és az összes raktáron lévő, 10 000 db szájmaszk került átadásra. A hirtelen, nagy mennyiségben megjelenő igények kielégítésére a szerződéses keretek lehívásával és operatív beszerzésekkel lett biztosítva az igények kiszolgálása a készletek erejéig.

A következő mennyiségek kerültek eddig kiosztásra, illetve állnak megrendelés alatt a beszállítóktól:
610-Felszereles.png

A pandémiás fokozat előrehaladásával, a gyártók kifogytak az alapanyagokból, a gyártóknál lévő készleteket zárolták a Közegészségügy részére. A MÁV mint kiemelt közszolgáltató viszont prioritást élvez a beszerzési folyamatban. A biztosított eszközök védelmi képességére érkezett és felmerült kérdéskörökben folyamatos kapcsolatot tart fent a vasúttársaság a Nemzeti Népegészségügyi Központtal. Müller Cecília tisztifőorvos állásfoglalásában elmondta, hogy

-        „A 9201-es típus számú ötujjas védőkesztyű megfelelő védelmet nyújt az adott munkavállalói kör számára.

-        A Hypo az alkalmazás ideje alatt megfelelő antimikrobiális hatással rendelkezik, abban az esetben, ha betartják az alkalmazási paramétereket.

-        A vasúti személyzet részére nem szükséges az FFP2, FFP3-as maszkok használata, az kifejezetten az egészségügyi ellátásban, a betegek ellátása során használandó. Egészséges személyek számára a sebészi maszk viselése sem ajánlott, valódi védelmet nem, csak álbiztonságot nyújt. A takarító személyzetnek a takarítás elvégzéséhez a szokásosan alkalmazandó védőeszközök szükségesek".

Tájékoztató a védőfelszerelések, védőeszközök, fertőtlenítőszerek, testhőmérők felhasználásáról és alkalmazásáról

A védőfelszerelések,  védőeszközök fertőtlenítő szerek, testhőmérők felhasználásnak, alkalmazásának előírásaira elkészült a csoportszintű tájékoztató a Vasútegészségügyi Kht. a MÁV Szolgáltató Központ Környezetvédelem és Munkavédelem közös gondozásában. A tájékoztató anyag tartalmazza többek között a pandémiás helyzet alatt alkalmazandó higiénés eljárásrendet, a fertőtlenítő kézmosás- és kézbedörzsölés menetét, a zsebkendők, gumikesztyűk biztonságos használatát, a szájmaszkok megfelelő használatát, a köhögési etikettet, ill. a lázas betegekre vonatkozó szabályokat.