Nálunk minden
a vasutasokról szól!

HR Portal: Rendkívüli intézkedések a Munka törvénykönyvére vonatkozóan


Március 18-án délután a miniszterelnök bejelentette az első gazdasági intézkedéscsomagot, amely a koronavírus-járvány hatásait igyekszik ellensúlyozni. Ennek most elsősorban a Munka törvénykönyvére vonatkozó intézkedéseivel foglalkozott a HR Portal a KPMG összefoglalója alapján. 

Eszerint egyszerűbb lesz a munkaidő-beosztás módosítása: a munkáltató ugyanis a beosztást bármikor módosíthatja. (Ez alapesetben 96 óra a beosztás szerinti munkaidő kezdete előtt.)

A home office munkavégzés biztosítása: a munkáltató az otthoni munkavégzést és a távmunkát is egyoldalúan elrendelheti.

A munkáltató ellenőrizheti a munkavállaló egészségi állapotát: ennek érdekében a munkáltató megteheti a szükséges és indokolt intézkedéseket.

A munkaviszony rugalmasabb alakítása érdekében a munkáltató és a munkavállaló az Mt. rendelkezéseitől külön megállapodásban eltérhetnek.

A KPMG szakértői felhívják a figyelmet, hogy a kollektív szerződések fentiektől eltérő szabályait nem lehet alkalmazni, amíg a rendelet érvényben van.

A rendelet pedig a vészhelyzet megszűnését követő 30 napig van érvényben.

Az azonnali intézkedéseket a 47/2020 (III.18.) kormányrendelet tartalmazza. A részletszabályokról, amint lesznek tájékoztatunk.