Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Alkoholteszterek: "A szonda csutorájával a fertőzés átvihető"


Megérkezett a Vasútegészségügyi NK Kft. állásfoglalása az alkoholteszterek jelen körülmények közötti használatáról.

Az alábbiakban teljes egészében elolvashatjátok:

A szonda csutorájával a fertőzés átvihető, ezért ilyen esetben az egyszer használatos papírcsutorát kell biztosítani. Ez kb. 10 cm-el hosszabbítja meg a csutorát ebbe kell belefújniuk a szondáztatásnál. Minden használat után a munkavállaló veszi le a csutorát, amit azonnal hulladéktárolóba helyez és kéztisztítást végez (meleg-hideg folyóvizes fertőtlenítő hatású folyékony szappannal történő kézmosás, vagy alkoholos gél használata). A teszter egyéb részeihez a levételkor ne érjenek.

Javasoljuk a papírcsutorával történő szondáztatást, azonban ha ezt nem tudják biztosítani, akkor a szúrópróba szerű vizsgálat lehetőségét meg kell fontolni. Ilyenkor  a csutorát minden használat után fertőtlenítő hatású törlőkendővel le kell törölni. A behatási idő betartására oda kell figyelni. A törlőkendőt minden használat után hulladéktárolóba kell dobni. 

A szondázást végző részére mechanikus védelmet biztosító védőfelszerelés adása javasol (gumikesztyű, szájmaszk)t, valamint kiemelendő az alkoholos kézfertőtlenítő biztosítása a munkavállaló részére. A szondáztatás után a fertőtlenítő hatású kéztisztítás nagyon fontos, lehetőleg hideg-meleg folyóvizes fertőtlenítő hatású folyékony szappan biztosításával.