Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Kezdeményeztük, hogy az esetleges "karantén" megfigyelés idejére a munkavállaló kieső munkaidejét átlagkeresettel díjazza a munkáltató!


A koronavírus gyors terjedését tapasztalva sajnos nem lehet kizárni, hogy a MÁV-Start munkavállalója a társaság által üzemeltetett valamely nemzetközi vagy belföldi járaton szolgálatot teljesítve koronavírussal fertőzött vagy koronavírus-gyanús utassal érintkezzen. 

Halasi Zoltán, a VDSzSz Szolidaritás elnöke Kerékgyártó József, a MÁV-Start vezérigazgatója részére írt kezdeményezésében jelezte: előfordulhat, hogy munkavégzési kötelezettségének nem tud eleget tenni a munkavállaló, ha fertőzött vagy fertőzésgyanús utassal való érintkezés miatt akár egészségügyi intézményben, akár otthonában "karanténba", illetve járványügyi megfigyelés alá kerül.

Mivel ez esetben a munkavállaló

kifejezetten a munkafeladatai ellátásával összefüggésben  a munkavégzés kötelezettsége teljesítése miatt esne ki átmenetileg a munkából, így álláspontunk szerint ebből adódóan keresetveszteség nem érheti. Mivel a vonatkozó társadalombiztosítási szabályok ezt nem garantálják, ezért a rendkívüli helyzetre tekintettel kezdeményezzük, hogy a munkáltató a karantén megfigyelés időszakára a munkavállaló kieső munkaidejét átlagkeresettel díjazza.