Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Koronavírus: Már a forgalomból is kivonták a glady-SEPT kézfertőtlenítőt, ezt kapták a személypénztárosok, ügyfélszolgálatosok is...


Ezek után mikor és milyen ellátásban fognak részesülni?! Tájékoztatást kért Halasi Zoltán, a VDSzSz Szolidaritás elnöke Kerékgyártó Józseftől, a MÁV-Start vezérigazgatójától. 

A koronavírus - egyelőre külföldi – terjedése kapcsán pánikhangulat nincs, de tagtársaink, munkatársaink figyelik a híradásokat: jelen van egyfajta természetesnek nevezhető aggodalom. Különösen azok körében, akik munkájuk során tömegesen kerülnek kapcsolatba idegenekkel, így például a jegyvizsgálók, pénztárosok, ügyfélszolgálati munkatársak.

Szakszervezetünk is a hírekből értesültünk arról, hogy az országos tiszti főorvos visszavonta a glady-SEPT kézfertőtlenítő koncentrátum forgalomba hozatali engedélyét, és ezeket – nem megfelelő hatásuk miatt – a forgalomból is kivonták. Jelentős mennyiségben rendelte ezt a szert a MÁV-csoport, így ezt kapták a személypénztárosok, ügyfélszolgálatosok is. 

Természetes a kérdés, hogy ezek után mikor és milyen ellátásban fognak részesülni? Azt gondoljuk, hogy jelen helyzetben a megfelelő védelmi képességgel rendelkező alternatív kézfertőtlenítő szer felkutatása, beszerzése és kiosztása nem tűr halasztást. A probléma elhúzódó megoldatlansága rendkívül kedvezőtlenül befolyásolná munkatársaink hangulatát.

Az elmúlt időszakban több érdeklődő telefont kaptunk annak kapcsán, hogy a MÁV-csoport - és ezen belül természetesen a MÁV-Start - mennyire felkészült a koronavírus magyarországi terjedésének esetleges eszkalációjára? Vannak-e megfelelő számban kiosztható készleteink fertőtlenítő szerekből, maszkokból, egyszer használatos kesztyűkből?  

A VDSzSz Szolidaritás elnöke a MÁV-Start vezérigazgatója részére csatolt egy 2013. évi levelezést is. Szakszervezetünk munkavédelmi szakértője kezdeményezett akkor konzultációt a Gladiolus Kft. használhatatlan ipari kéztisztítószere miatt - ugyanezen cég kézfertőtlenítő szerét vonta most vissza az ÁNTSZ. A vállalkozás ennek ellenére folyamatosan lehetőséget kapott a közbeszerzési eljárásokban arra, hogy a MÁV-csoport beszállítója legyen.

Letölthető dokumentumok:

SKM_C25820030212000.pdf