Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Szájmaszkokat és gumikesztyűket kaptak a jegyvizsgálók, a VDSzSz Szolidaritás szerint ez nem elég!


A vasúttársaság a hétvégén kiosztott ötszáz nemzetközi vonaton dolgozó vasutasnak egy koronavírus megelőzésére szánt egészségügyi csomagot. A VDSzSz Szolidaritás szerint - munkakörtől függetlenül - az utasokkal érintkező ÖSSZES VASUTAST fel kell készíteni a koronavírus érkezésére!

Február 28-án délutántól a nemzetközi járatokon dolgozó jegyvizsgálóknak és utaskísérőknek 1600 darab orvosi szájmaszkot, gumikesztyűt és kézfertőtlenítő gélt tartalmazó egységcsomagot osztanak ki - jelentette be a MÁV.

A közlemény szerint a vasúttársaságnál meghatározták az érintett munkakörök listáját és az ahhoz tartozó létszámot, a koronavírus elleni védekezéshez használatos cikkeket és a kezdőcsomagba készített mennyiségeket. Azt is hozzátették, hogy előkészítik a szükséges tartalékkészletek megrendelését is.

A jegyviszgálók már eddig is kaptak kézfertőtlenítőt, azonban a vasúttársaság a hétvégén kiosztotta a nemzetközi vonatokon szolgálatot teljesítő, az utasokkal közvetlenül kapcsolatba kerülő közel ötszáz vasutasnak azt az egészségügyi egységcsomagot, ami többek között orvosi szájmaszk, kézfertőtlenítő gél, fertőtlenítő hatású kendő és gumikesztyű van. A MÁV azt írta, hogy 1600 egységcsomagot szállítottak ki február 28-án délután minden olyan igazgatóságra, ahonnan nemzetközi járatok indulnak.

A MÁV szerint a különböző vírusok és betegségek terjedése ellen az az általános gyakorlatuk, hogy naponta többször végeztetnek tisztítást, amelynek során fertőtlenítik a személykocsik ajtónyitóit, kilincseit és fogantyúit, valamint a mosdókat, WC-ket.
A társaság szerint a tisztítást eddig is folyamatosan felügyelték, de a múlt péntektől ezt a műveletet minden egyes takarítás ellenőrzése során kiemelten kezelik, és szigorítják a folyamatbeli ellenőrzéseket is.

A kocsik tisztítása során felületi fertőtlenítőszert alkalmaznak, a nemzetközi járatokon a folyékony szappanadagolókat fertőtlenítő kéztisztító szerrel töltik fel.

A Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. a vasutasok és kiemelten a nemzetközi vonatokon dolgozók részére tájékoztatót állított össze a koronavírusról, annak terjedéséről, a klinikai tünetekről, a megelőzés és a tisztítás, takarítás módjáról és a szájmaszk használatáról, valamint olyan plakátokat küldött ki, amelyeken az alapos, hatékony, kézmosás módját ismertetik. Ezeket a plakátokat a hét második felében fogják kitenni a MÁV nemzetközi szerelvényeiben.

A MÁV a múlt héten már bejelentette, hogy felkészültek a koronavírusra.