Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Mi várható 2009-ben?


Sztrájkmentes év biztosan nem, viszont a munkáltatók és a bérmegállapodásokat aláíró többi szakszervezet sokat segítettek a sztrájkkészség erősítésében:
a jövő évi 2,1 százalékos alanyi jogú alapbéremelés csak olaj a tűzre, megspékelve a haveroknak ezen felül adható két százalékos további differenciált bérfejlesztéssel. Mert nyilvánvaló, hogy a legrosszabb keresetűek nem kapnak ebből. Nekik - a többségnek - bruttó 4500 forinttal növekszik az alapbérük, ami kritikán aluli: szakszervezetünk legalább 7 százalékos alapbérfejlesztést fogadna el. A VDSzSz egyetlen bérmegállapodást se írt alá, egyrészt a méltánytalanul alacsony bérfejlesztési mérték miatt, másrészt pedig azért, mert ebben az esetben összes követeléseinket szélnek eresztenénk.

Jó hír, hogy a MÁV többségi tulajdonában lévő cégeknél január elsejétől mindenütt lesz Kollektív Szerződés, ami a MÁV-nál és a Gépészetnél 2010. január 31-ig marad hatályban (ezeket a VDSzSz is aláírta), a Startnál meg addig, amíg újabbat nem kötünk. Ez a része rendben van, különösen akkor, ha hozzáadjuk, hogy a sztrájk utolsó napjaiban sok helyi vezető már a Munka törvénykönyvén alapuló vezénylést, munkáltatást készítette elő.

Országos méretű felháborodást váltott ki, hogy tizenegy, próbaidejük utolsó napjait töltő Startos munkavállalón - négy miskolci, két békéscsabai, egy püspökladányi és egy nyíregyházi kocsivizsgálón, valamint egy szombathelyi, egy szolnoki és egy záhonyi jegyvizsgálón - álltak aljas bosszút azok az elvetemült emberek, akiknek volt pofájuk a jog rendeltetésellenes használatával a próbaidőn lévő sztrájkolókat megtizedelni. Természetesen, a határozatlan időre kötött munkaszerződéseknél a KSZ-ben kötelezően előírt próbaidőn túl lévő munkavállalókkal nem tudtak – bármennyire is szerettek volna – mit kezdeni. Akik ezt az aljas tettet kiagyalták, úgy gondoljuk, nem sértődnek meg azon, ha a VDSzSz nem kíván nekik boldog újévet. Úgy tűnik, a képzésbe fektetett milliók ilyenkor nem számítanak nekik. Erre van pénz.
Startnak egy, az óév utolsó napja van már csak arra, hogy visszavegye a munkavállalókat. Ha ezt nem teszi meg, a kollektív munkaügyi vitát kiterjesztjük a jogtalanul, próbaidejük legvégén elbocsátott emberek ügyére is. A KSZ-tárgyalások tegnapi fordulóján bejelentettük, majd utána többször is megerősítettük, rövidesen a tizenegyért is sztrájkolni fognak a vasutasok.

Az biztos: nem könnyű évet zárunk, és valószínűleg nem is egy könnyebbet kezdünk. Az összetartás csodákra képes, ebből pedig nincs hiány, ez a legutóbbi, kilencnapos sztrájk tanulsága is. Szakszervezeti tagságtól függetlenül mindenhonnan jelezték a munkavállalók, hogy bármikor készek sztrájkolni követeléseink mellett már a próbaidőben kirúgott kilenc dolgozó érdekében is.
Ez ad okot arra, hogy higgyük: amikor sikerekben, eredményekben gazdag boldog új évet kívánunk minden tagtársunknak, valamint mindenkinek, aki sztrájkjával, kiállásával segítette a közös ügyet, az meghallgatásra is talál!

2008. december 31.