Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Karantén: a munkából való kiesés következményeit enyhítő részletes eljárási protokoll kidolgozását sürgetjük!


Halasi Zoltán, a VDSzSz Szolidaritás elnöke Homolya Róberttől, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatójától mielőbbi egyeztetést kért!

Halasi Zoltán, a VDSzSz Szolidaritás elnöke Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatóját részére írt levelében emlékeztetett: a munkavállalók is egyre inkább tartanak a járvány hatásaitól, ide értve esetlegesen a munkából történő kiesésüket illető következményeket is.

Tekintettel arra, hogy a hatályos munkajogi szabályozás erre a helyzetre nem (vagy nem feltétlen) nyújt minden tekintetben megfelelő és részletes eljárási protokollt, ezért javasoljuk, hogy mielőbb kerüljön sor egy egyeztetésre e tárgykörben. 

A magunk részéről kiinduló alapként a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 44. §-át (ennek g. pontját) tekintjük, mely szerint keresőképtelen az is,  

…akit közegészségügyi okból foglalkozásától eltiltanak és más beosztást nem kap, vagy akit közegészségügyi okból hatóságilag elkülönítenek, továbbá aki járványügyi, illetőleg állat-egészségügyi zárlat miatt munkahelyén megjelenni nem tud és más munkahelyen (munkakörben) átmenetileg sem foglalkoztatható.

A törvényi szabályozáson túl azonban álláspontunk szerint szükséges lenne egy munkáltatói rendelkezésre és/vagy kollektív megállapodásra, ami részletesen szabályozná az ilyen esetekben történő eljárás részleteit.

Letölthető dokumentumok:

SKM_C25820022811510.pdf