Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Stratosz: immár a kormányoldal részvételével folytatódhat a bértárgyalás


A MÁV-ot is tömörítő munkáltatói szövetség, a STRATOSZ arról tájékoztatta a KVKF munkavállalói oldalát, hogy a kormányzati szereplőkkel egyeztetve március 3-án folytatódik a háromoldalú - munkáltatói, munkavállalói, kormányzati - érdekegyeztetés a MÁV székházában.

Előzmény: Halasi Zoltán, a VDSzSz Szolidaritás elnöke a három vasutas szakszervezet - Vasutasok Szakszervezete, a Mozdonyvezetők Szakszervezete és a VDSzSz Szolidaritás - nevében kezdeményezte, hogy Dávid Ilona, a Stratosz elnöke a KVKF plenáris ülését a munkáltatói oldal nevében hívja össze, erre érkezett most a mellékelt válasz.

Ismeretes: a közszolgáltatásban (közúti közlekedés, vasúti közlekedés, posta, vízművek) működő, közel 140 ezer munkavállalót képviselő szakszervezetek - köztük a VDSzSz Szolidaritással - február 20-án úgy határoztak: felszólítják a kormányt, hogy február 25-ig hívja össze a Közszolgáltatói Vállalkozások Konzultációs Fórumát (KVKF) és érdemi ajánlattal álljon elő a vállalati bértárgyalások elkezdéséhez. Emlékeztetőül: a szakszervezetek legalább kétszámjegyű bérfejlesztést követelnek.

Jelezték, amennyiben erre nem kerül sor és nem születik a szakszervezetek számára elfogadható tárgyalási ajánlat, akkor a szakszervezetek február végén kollektív munkaügyi vitákat kezdeményeznek az érintett vállalatoknál. Ez a sztrájk folyamatának elkezdését jelenti, amit a közlekedés területén rövid időn belül az összehangolt figyelmeztető sztrájkok meghirdetése követhet - állt a közleményben.

Letölthető dokumentumok:

Stratosz_level.pdf