Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Létrejött a bérmegállapodás a DB Cargo-nál!


Az egységes 8%-os alapbérfejlesztés mellett az alapbérkiegészítések mértéke is emelkedett.

A január 9-i egyeztető tárgyalást és számos levélváltást követően a munkáltató január 24-én végső ajánlatot tett, jelezve, hogy az abban foglaltaktól nem tudnak többet kínálni, így ezt tekintettük tárgyalási alapnak. 

A munkáltató január 24-i javaslata: egységes 8% bérfejlesztésre (a meglévő alapbér-kiegészítésekre is), az Audi-pótlék 15.500 forintra emelésére (ennek mértéke korábban 14.000 forint volt), a 250 órát meghaladó túlórák esetében 2020-ban 100%-os pótlék bevezetésére, valamint a DB Évek juttatás havi felülvizsgálatára, összege változatlan.

Az előzetes egyeztetések nyomán a munkáltató a fentieken kívül bruttó 100.000 forintos egyszeri jutalom biztosítására is javaslatot tett, amit 2020. decemberében fizetnének ki, a kifizetést azonban a DB Cargo adózás utáni eredményéhez kívánták kötni. A tárgyalások során sikerült elérni, hogy a kifizetés idén júliusban ismét napirendre kerül. 

A munkáltató frissíteni kívánta a 13. havi juttatás szabályzatát, eszerint a juttatás alapját 2020-ban az alapbér és a műszakpótlék együttesen képezi, ezt az előterjesztést tárgyalódelegációnk - Boda Imre és Tamasics Péter az alapszervezet részéről, Ádámné Diamant Tünde kistársasági vezető ügyvivő-helyettes - elfogadta.

A 2020. december 31-ig érvényes bérmegállapodás végül február 10-én jött létre a DB Cargo és a VDSzSz Szolidaritás között. A munkáltató az alábbi kötelezettségeket vállalta:

  • egységes 8%-os alapbérfejlesztés végrehajtása a vasúti munkakörök esetében (vasútforgalmi részlegvezető szinttel bezárólag) - amely már a meglévő alapbér-kiegészítésekre is vonatkozik.
  • az AUDI vasútüzemben dolgozó fizikai munkakörben foglalkoztatott munkavállalók (kocsirendező, vonali kocsirendező, tolatásvezető, vonali tolatásvezető, mozdonyvezető, mozdonyvezető scvp) részére járó AUDI bérpótlék havi bruttó 20.000 forintra emelése,
  • a 250 órát meghaladó túlórák esetében 2020. évben 100%-os pótlék bevezetése,
  • a DB Évek juttatás havi felülvizsgálata, változatlan összeggel.
  • bruttó 100.000 forintos egyszeri jutalom biztosítására, amely 2020. decemberében kerülhet kifizetésre, abban az esetben, ha a cég adózás utáni eredménye nem negatív,
  • Kecskemét esetében 2020. január elsejei hatállyal, Foktő esetében a 2020. évi tender elnyerése esetén bruttó 15.000/30.000 forintos alapbér-kiegészítés felkínálása, ezáltal a felmondási idő 3/6 hónapra emelése. A már aláírt megállapodásoktól való elállást évente egyszer biztostja a munkáltató, amelyről részletes utasítást ad ki.
  • A 13. havi juttatás szabályzatának frissítése, eszerint a juttatás alapját 2020. évben az alapbér és a műszakpótlék együttesen képezi.
  • A megállapodásban a munkáltató kötelezettséget vállalt arra, hogy a 2021. évi bérfejlesztés a szakszervezet és a munkáltató között lévő bértárgyalások alapján jön létre, a következő bértárgyalás legkorábban 2020. novemberében kezdődhet.
  • A munkáltató kötelezettséget vállalt arra, hogy idén júliusban megbeszélést folytat szakszervezetünkkel a kilátásba helyezett 2020. évi szociális hozzájárulás csökkentésének hatásával kapcsolatban, illetve a bruttó 100.000 forintos egyszeri jutalom kifizetésének módjáról, lehetőségéről. A konkrét időpontot közös egyeztetés során határozzák meg a felek.

Letölthető dokumentumok:

DB_Cargo_Hungaria_Kft_alairt.pdf