Nálunk minden
a vasutasokról szól!

"Elkerülhetetlen a közüzemi szférában a közös fellépés, a bérharc magasabb fokozata!"


A február 12-i eredménytelen VÉT-ülés után a vasutas szakszervezetek nevében Halasi Zoltán, a VDSzSz Szolidaritás elnöke február 20-ra hívta össze a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának munkavállalói oldalát.

A KVKF munkavállalói oldalának összehívásáról döntöttek az érintett vasutas szakszervezetek (Mozdonyvezetők Szakszervezete, Vasutasok Szakszervezete, MTSzSz, VDSzSz Szolidaritás) február 12-én, miután kiderült, hogy a bértárgyalások újabb fordulóján sem tett a munkáltató érdemi bérajánlatot. 

Mint Halasi Zoltán, a VDSzSz Szolidaritás elnöke a munkavállalói oldalülés összehívását kezdeményező levélben fogalmazott,

Úgy látjuk, hogy elkerülhetetlen a közüzemi szférában a közös fellépés, a bérharc magasabb fokozata (...) és az érintett munkáltatóknál a kollektív munkaügyi viták megindítása. Ebben a kérdésben szeretnénk mielőbb közös álláspontra és fellépésre jutni.

 

Bár a szakszervezetek korábban kérték, hogy a KVKF plenáris ülését a munkáltatói oldal nevében hívja össze Dávid Ilona, a Stratosz elnöke, erre nem került sor. A köztulajdonban álló (országos) munkáltatóknál mindezidáig az érdemi bértárgyalások nem kezdődtek meg, az érintett menedzsmentek nyilvánvalóan nem rendelkeznek erre vonatkozó felhatalmazással, sőt, a kormányzat (ami ezeknél a cégeknél lényegében tulajdonosi jogosítványokkal is rendelkezik) 2020. évet illető, keresetekre vonatkozó álláspontja sem ismert.