Nálunk minden
a vasutasokról szól!

TEB: A készenléti típusú rendelkezésre állásról


Ha a munkáltató határozza meg, hogy a munkavállaló hol álljon rendelkezésre, akkor az nem készenlét, hanem ügyelet, ha a munkavállaló határozza meg, akkor készenlét.

Több munkavégzési helyről érkezett hozzánk megkeresés a készenléti típusú rendelkezésre állásról. Elsőként a jogszabályi háttérről:

Az Mt (2012 évi I. törvény) szabályozása szerint a munkavállaló a beosztás szerinti napi munkaidején kívül rendelkezésre állásra kötelezhető. (110. §. (1.).

... a társadalmi közszükségletet kielégítő szolgáltatás folyamatos biztosítása (110. §. (2.) a.))

... A munkáltató a munkavállaló számára meghatározhatja a rendelkezésre állás helyét (ügyelet), egyébként a tartózkodási helyét a munkavállaló határozza meg oly módon, hogy a munkáltató utasítása esetén haladéktalanul rendelkezésre álljon (készenlét).(110.§. (4.))

Tehát, ha a munkáltató határozza meg, hogy a munkavállaló hol álljon rendelkezésre, akkor az nem készenlét, hanem ügyelet, minden esetben - nincs kivétel - ha a dolgozó (munkavállaló) határozza meg, akkor az a készenlét.

A MÁV KSz. ezt annyiban finomítja, hogy a munkavégzés helyére tekintettel elérhető - helyen töltendő rendelkezésre állás, amely alatt a munkavállaló a rendes munkaidején kívül köteles meghatározott ideig munkavégzésre készen állni (37.§. (1))

A munkavállalót az elérhetőség helyének és módjának közlésén túlmenően további közlési kötelezettség nem terheli. (37.§.(1.)).

Tehát amikor mostanában a munkáltató kiküldi a rendelkezésre állási helyről szóló nyilatkozatot, akkor dönthet a munkavállaló, ennek folytatásaként a munkáltató:

Dönthet, a lakó, illetve a tartózkodási helyén eltöltött rendelkezésre állásról - természetesen a munkavégzés helyére tekintettel - , vagy arra "kéri" a munkáltatót "engedje meg", hogy a munkahelyén álljon rendelkezésre. Ez persze csak abban az esetben lehetséges, ha a munkahelyen a pihenés feltételei adottak, ezek a feltételek, a KSz. helyi függelékben határozzák meg.

Persze jól tudjuk, hogy a munkáltató plusz díjazással honorálja, ha a munkavállaló a munkahelyet választja a rendelkezésre állás helyéül.

Sokszor felmerül a kérdés, hogy mi van abban az esetben, ha a munkavállaló lakóhelye (tartózkodási helye) a munkavégzési helytől messze van, nehezen elérhető. Ebben az esetben a munkáltató döntési kompetenciája, hogy beosztja-e a a munkavállalót vagy sem.

Kérjük, hogy jól gondoljátok át a döntést, helyben beszéljétek át, fontoljátok meg aláírás előtt. Persze semmi nem zárja ki, hogy a nyilatkozatot lehessen módosítani. Javasoljuk, hogy kétfajta nyilatkozatot ne tegyetek!

Bodon Gábor

Kérdés esetén elérhetőségét itt megtaláljátok.