Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Pulykapénz-kifizetés: a munkáltató vasutast fordított vasutas ellen!


A VDSzSz Szolidaritás elnöksége megtalálja a módját, hogy megakadályozza a december végén történtek megismétlődését, kollektív munkaügyi vita benyújtására is sor kerülhet. Mózes Tibor, a VDSzSz Szolidaritás alelnöke a szakszervezetünk által kezdeményezett konzultáción nagyon feszültnek nevezte a munkáltatóval kialakult viszonyt, ami a kétezres évek elején tapasztalt, konfliktusokkal terhes időszakot idézi.

Az évvégi botrányos kifizetéssel kapcsolatban a történtek után azonnal magyarázatot kértünk a munkáltatótól: miként fordulhatott elő ilyesmi. A január 9-i konzultáció keretében Tura Szvetlana, a MÁV-Start humán erőforrás igazgatója az ügy súlyához és az eltelt időhöz képest szerény kétoldalas dokumentumot adott át, ebből azonban a történtekre magyarázatot legkevésbé sem kaptunk: az egyes TSZVI-k és JBI-k esetében egy táblázatból mindössze annyi derül ki, hogy az adott igazgatóság teljes létszámából mennyi munkavállaló részesült a kifizetésben, átlagosan milyen összeget kaptak, illetve mi volt a legkevesebb és a legmagasabb összeg. 

Mózes Tibor, a VDSzSz Szolidaritás alelnöke a nyúlfarknyi tájékoztatásra reagálva példátlannak nevezte a karácsonyi ünnepeket beárnyékoló munkáltatói egyösszegű kifizetés végrehajtását. Elmondta: ehhez fogható csak a 2000-es évek elején történt; az akkori nagyon feszült időket idézte meg a munkáltató ezzel a lépésével. A VDSzSz Szolidaritás alelnöke nyomatékosan reményét fejezte ki, hogy ez egyedi eset a MÁV-csoport történetében, és óva intett attól, hogy még egyszer megismétlődjön.

Hiszen - mint mondta - a KSZ azt is tartalmazza, hogy a munkavállalók nagyobb csoportját érintő intézkedést véleményezésre a munkáltató átadja a szakszervezeteknek, az átadott információknak olyannak kell lenniük, hogy ezt alapul véve az érdekképviselet megalapozott álláspontot munkálhasson ki - és mindezt időben ahhoz, hogy a munkáltató azt még az intézkedésébe beépíthesse, mégha megállapodásig nem is jut el a dolog. 

A VDSzSz Szolidaritás alelnöke hozzátette: nem titok, hogy a történteket a VDSzSz Szolidaritás elnöksége értékeli, és megtalálja a módját annak, hogy elejét vegye a hasonló munkáltatói intézkedéseknek, illetve megakadályozza, hogy a jövőben valami "még egyszer idáig elfajulhasson". Mint mondta, a munkáltató intézkedésével

vasutast fordított vasutas ellen! Nem lehetett kezelni sem a helyi munkáltatók, sem a szakszervezetek részéről ezt a helyzetet, hiszen az objektív magyarázat hiányzott a munkáltató részéről.

 

Figyelmeztetett arra, hogy a motivációjukat vesztik el az emberek: többen jelezték már, hogy az idei évben a rendkívüli munkavégzésnek és az egyéb munkáltatói igényeknek ellenállnak, illetve sokan jelezték azt is, hogy a jegyvizsgálókat érintő 8,4 órás foglalkoztatásból vissza kívánnak lépni. 

A pulykapénz kifizetésének "teljes érthetetlenségével" kapcsolatban példaként felhozta az alábbi esetet, hozzátéve, hogy más munkakörökből is nagyon sok ilyet lehetne hosszasan sorolni. Mint a munkáltatónak címezve mondta:

Hogyan maradhattak ki azok a fedélzeti jegyellenőrök, akik a 80a vonal vágányzára során az áldatlan állapotú autóbuszos közlekedésben helytálltak?! Tudjátok nagyon jól, hogy  nem volt se esőbeálló, se toalett az utasok számára a Vágány utcában, nem működött az autóbuszon a klíma, próbálták csitítani nyáron az utasokat, a kedélyeket picit javítani. Egész egyszerűen érthetetlen, hogy például ők miért maradtak ki.

 

Ahogy az is érthetetlen, miért, milyen alapon maradtak ki egyes munkakörök, egyes munkavállalók az évvégi egyszeri kifizetésből. Emiatt a VDSzSz Szolidaritás elnöksége kollektív munkaügyi vita benyújtásával is elejét veheti a hasonló munkáltatói intézkedéseknek.

Letölthető dokumentumok:

DOC200110.pdf