Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Megóvja a jegyvizsgálókat a testkamera!


Felhívásunkat meghallva egyre több jegyvizsgáló használja önkéntes alapon a testkamerákat a támadások megelőzése, valamint a bekövetkezett bántalmazások hatásainak csökkentése érdekében.

A legtöbben a miskolci, a debreceni és a dombóvári vonalakon élnek az eszközzel - írja az MTI nyomán az Index. A MÁV közleménye szerint azokon a vonatokon, amelyeken alkalmazzák őket, az elmúlt hónapokban nem történt atrocitás.

A vasúttársaság dolgozóit többször is bántalmazták az elmúlt időszakban - pusztán azért, mert elkérték valakinek a jegyét. A MÁV-Start várhatóan az év első felétől folytatja a testkamerák beszerzését. Ennek során az előzőhöz hasonló mértékű fejlesztést akar megvalósítani a munkatársak javaslatai alapján. Az eszközök bevezetése óta egyre több jegyvizsgáló használja azokat. Elmondásuk szerint a tapasztalatok pozitívak, ugyanis már a készülék látványa is elég ahhoz, hogy valaki kétszer meggondolja, hogy megüti-e a kalauzt.

Az eszközök láttán az utasok jobban együttműködtek, nőtt a jegyvásárlási hajlandóság. Többször is előfordult, hogy korábban gyakran kötekedő, veréssel fenyegetőző, érvénytelen jeggyel közlekedő ember a kamerát látva további vita nélkül elismerte a pótdíjalkalmazás jogosságát.

Jegyvizsgálót 2018-ban 123-szor, tavaly 70 esetben ért inzultus, amiből 48 ügy tettlegességig fajult (ütés, lökés, karmolás, rúgás), ebből kettő pedig 8 napon túl.

Ököllel, hátulról ütötte le az utas, most mindenkit a testkamera használatára buzdít!

Inkább legyen rajtunk a kamera, amit nem kell használni, mintsem, hogy kellett volna használni, de nem volt ott - állította többek között Pozsgai Alexander vjv-tagtársunk, aki már számtalanszor került szembe problémás utasokkal, amit mindig sikerült atrocitás nélkül megoldania. Egészen 2019. nyaráig.

A testkamerák bevezetését a VDSzSz Szolidaritás 2015-ben kezdeményezte, az egyre több és erőszakosabb, vasutasokat érő bántalmazás miatt kollektív munkaügyi vitát is kezdeményeztünk. Ennek keretében - szakszervezetünk kezdeményezésére - a vasutasok védelmében a jegyellenőrző készülék segélykérő (S.O.S., pánikgomb) funkcióval bővült, így az adott vonaton szolgálatot teljesítő vjv-kollégák probléma esetén gyorsan tudják riasztani a fedélzeten utazó vagyonőrt, a többi jegyvizsgálót, a mozdonyvezetőt vagy az üzemirányítókat.