Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Hírlevél - Cargo - 2008. november 27.


Fennállása óta eltelt időszakának legfontosabb napjait éli a MÁV CARGO Zrt. Hosszú vajúdást követően, nem minden komplikációtól mentesen született meg a brüsszeli bürokraták döntése a Társaság magánosítási eljárásának ügyében. Mint arról már a médiából értesülhettünk a Versenyhatóság a GySEV tulajdonosi szerepvállalása nélkül hagyta jóvá a tranzakció lebonyolítását, melynek tervezett határideje december 2-a.

Nehéz még megjövendölni, hogy pontosan mit is jelent a munkavállalók számára a tulajdonosváltás. Jelen pillanatban kevés olyan nagy ívű kijelentést lehet tenni, amiért még pár nap, pár hét múlva is helyt lehet állni. Ami biztos, hogy változik mind az Igazgatóság, mind a Felügyelő Bizottság összetétele. Átol László vezérigazgató és Kovács Imre vezérigazgató-helyettes urak holnapra hivatalosak Bécsbe, ha nem is egy angolos öt órai teára, de egy megbeszélésre mindenképp. Talán ezt követően az is kiderül, hogy kell-e bárkinek is angolosan távoznia. Ami még biztos, hogy decemberben több helyen is munkavállalói fórumokat tartanak. Fehérváron 9-én, Szegeden és Miskolcon 10-én, Záhonyban pedig 12-én lesz alkalma ámulni a hallgatóságnak. Ezen kívül még a hónap idusán Győrött találkoznak az osztrák és a magyar ajkú vezetők, hogy megtárgyalják a CARGO felvirágoztatásának lépéseit.

Nyilván valóan pár hétnek el kell telnie ahhoz, hogy megismerhessük az új tulajdonos elképzeléseit. A privatizációs eljárás végleges lezárását követően megnyílik a lehetőség a dolgozói részvényprogram megvalósítására. Ezen ügylet kapcsán sajnos még mindig nem tisztázódtak az adózási kérdések. Az sem lenne baj, ha a Pénzügyminisztérium reagálna a CARGO ez ügyben történt megkeresésére.

A munkáltató a teljesítmény-volumen csökkenésére hivatkozva létszámmal kapcsolatos intézkedéseket tervez. Hivatalos tájékoztatást erről a lépésről még nem kaptunk, de annyit lehet tudni, hogy azok akik előre hozott vagy korengedményes nyugdíjra jogosultak, jó esélyük van arra, hogy a munkáltató kezdeményezi a nyugdíjba vonulásukat. További információnk, hogy ezen felül a munkáltató tervez rendes munkaviszony megszüntetéseket is, de úgy tűnik ebben a dologban a menedzsment (melyik is?) sem egységes, mivel Kovács Imre úr a mai KÜT ülésen kijelentette: nem szabad a létszámkérdést elkapkodni, véleménye szerint az összes munkavállaló –különösen a végrehajtó szolgálatnál ténykedők- megtartása a cél. Ennek mond ellent az a hír, miszerint összesen ( a nyugdíjazásokkal együtt ) 171 fő létszámleépítés a cél. A megcélzott területek ismeretlenek. Szakszervezetünk álláspontja, hogy be kell követelni a munkáltatótól, a részvény-adásvételi szerződésben foglalt létszám-és foglalkoztatási garanciákat. Reméljük ezt a nehéz időszakot a munkaügyi kapcsolatok keretén belül, megállapodásokkal tudjuk kezelni.

Szintén nem hivatalos az az információ miszerint a jövő évi bérfejlesztés tekintetében 6% körüli átlagos emelésre tesz javaslatot a munkáltató. Ismereteink szerint ennek egy részét alanyi jogú bérfejlesztésre, másik részét teljesítményfüggő bérezésre fordítanák.

Amint a hivatalos előterjesztést megkapjuk, eljuttatjuk tagságunk számára, hogy eldönthessék megfelel-e várakozásaiknak, avagy sem. Várhatóan a munkáltatói előterjesztés a VBKJ keretösszegének megemelésére a prognosztizált infláció nagyságával megegyező mértékű lesz (4,5%).

Társasági szervezetünk megküldte a munkáltató számára a KSz módosító javaslatait, amit mellékelten megküldünk. A javaslatokról szóló tárgyalásokat 15 napon belül meg kell kezdeni. A fejleményekről tájékoztatást adunk.

A munkáltató a harmadik negyedévi teljesítményjutalmat nem kívánja kifizetni, mivel a Társaság piaci pozíciói romlottak és a teljesítmény kritériumok fele nem teljesült. Ellenben a negyedik negyedévi teljesítményjutalom kifizetéséről várhatóan a jövő héten megállapodás születik.

Összeállította: Mózes Tibor