Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Besorolási rendszer: újabb látszat-egyeztetés a Gépészetnél


Ismét kirakat-egyeztetést akart a Gépészet ZRt. november 21-én, amelyen gyakorlatilag az egész besorolási rendszer szétbarmolásához szerettek volna szakszervezeti hozzájárulást kapni, illetve – ha ez nem megy – úgy gondolhatták: az egész ügyet megússzák annyival, hogy legfeljebb elcseszik a péntek délelőttjüket az érdekképviseletekkel.
A Gépészet ugyanis úgy hitte, hogy egy tájékoztatással letudja a besorolási rendszer „reformját”, amit utána december elsején bár be is lehet vezetni, annak ellenére, hogy korábban tájékoztattuk őket arról az utasításról, ami szabályozza a munkaköri besorolások megváltoztatásának szándéka esetén követendő eljárást.
Felhívtuk Kun elvtárs figyelmét arra, hogy célszerű lenne Zsoldos Mariannt, a MÁV humánpolitikai igazgatóját megkérdeznie, mi is a követendő eljárásrend.
Ugyanis a január elsején jogutódlással társaságba vitt Gépészet – még ha vezetői erről nem is tudnak, vagy nem akarnak tudni róla – ezt is megörökölte a MÁV-tól, amit egyoldalúan nem lehet módosítani – ezt egyébként múlt alkalommal részletesen a szájukba rágtuk. Természetesen, a „kiváló” besorolási rendszer bevezetése nem fog nekik összejönni.

Persze, egyes munkakörök átsorolását kezdeményezheti a munkáltató, ahogy a szakszervezet is. Az eljárásrend alapján ilyenkor egy szakmai bizottságot kell összehívni, aminek a reprezentatív szakszervezetek is tagjai. Ez a bizottság munkája végén javaslatot tehet a Gépészeti Érdekegyeztető Tanács felé, amiről aztán a testület dönt. A döntés természetszerűleg lehet elutasító és jóváhagyó is, de csak és kizárólag az utóbbi esetben lehet a munkakört átsorolni.
Az ismételt figyelemfelkeltés is hiábavalónak bizonyult, a vasutat csak levegőből ismerő Hajtmann Olaf és a másik kiválóság is hajthatatlannak bizonyult. Nem tudjuk, meddig lehet még a két „úriembernek” szórakoznia velünk. Úgy látszik, nem elég, hogy egyik munkatársuk már megtört, és orvos viseli gondját. Az egyeztetést a magunk részéről ezzel befejezettnek tekintettük, és újra magukra hagytuk őket, hadd fecsegjenek a semmiről.
Úgy tűnik, a munkáltató minden fronton tartja állásait, és nem ért a szép szóból, tehát készüljetek arra, hogy ismét sztrájkolni kell minden egyes vasutasnak ahhoz, hogy emberszámba vegyék, és felhagyjanak azzal a vágyukkal, hogy koldustanyára lökik a vasutasokat.

2008. november 21.