Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Kitüntették hősiesen helytálló váltókezelő tagtársunkat!


Smajda Attila Miskolc–Repülőtéren rátermettségének köszönhetően akadályozta meg két személyszállító vonat összeütközését, neki hála a szerelvényeken utazó összesen 168 utas közül senki sem sérült meg. Dr. Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója és Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere közösen adta át részére a kitüntetést.

Ahogy arról az RTL Klub híradója beszámolt, a Tornanádaskáról érkező szerelvény mozdonyvezetője figyelmen kívül hagyott egy vörös jelzőt, továbbment. A mulasztást váltókezelő tagtársunk vette észre, aki azonnal jelzést adott, hogy álljon meg. A két vonaton összesen közel 170 utas ült, ők a MÁV szerint a történtekből egy erős fékezést észleltek.

Ennek köszönhetően a két vonat 350 méterre megállt egymástól, nem történt személyi sérülés, nem keletkezett kár sem a pályában, sem pedig a járművekben

 

- nyilatkozta Biber Anett, a MÁV-csoport szóvivője. A Miskolcra érkező vonat a vörös jelzés ellenére nem állt meg, amikor áthaladt a váltón, szembekerült a másik vonattal. A váltókezelő jelzésére azonban egyből fékezett, ahogy az állomásról induló vonat is.
A MÁV szerint a hibázó mozdonyvezető évtizedek óta a vasúttársaságnál dolgozik, az RTL Klub információi szerint megbízhatónak tartják, munkájával kapcsolatban eddig nem merült fel kifogás.

Az eset után a helyszínelés idejére felborult a menetrend, az utasokat pótlóbuszok szállították Miskolc és Sajóecseg között. A vonatközlekedés csak órákkal később indult újra, a történteket a rendőrség is vizsgálja, vasúti közlekedés veszélyeztetése miatt folytatnak eljárást, az éber váltókezelőt várhatóan kitüntetik.

Az RTL Klub felidézte, hogy nem most történt először ilyen eset a MÁV-nál: decemberben Gyálnál mintegy 200 méterre állt meg egymástól két, szintén egymással szemben haladó szerelvény, az egyik vezetője itt sem vette figyelembe a vörös jelzést. Mindkét mozdonyvezető fékezett, így időben meg tudtak állni, és nem sérült meg senki, a rendőrség ezt az ügyet is vizsgálja.

Galéria