Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Világválság ide vagy oda: maradnak a követelések


Országos választmányi ülést tartott a VDSzSz Szolidaritás október 16-án; ezúton is egyértelművé kívánjuk tenni: hiába van gazdasági világválság, a VDSzSz fenntartja követeléseit, hiszen azok jóval a válság előtt, a múltban keletkeztek. És már rég teljesíteni kellett volna azokat.

A felszólalók közül Gaskó István, szakszervezetünk elnöke kitartásra buzdított, amely alatt a sztrájk is értendő. Mint mondta: a Startos fergeteges üzemi tanács-választási eredmények azt jelentik, hogy a vasutas társadalom támogatja a VDSzSz követeléseinek teljesítését.

Bárány Balázs a sztrájk folytatását tartotta az egyetlen eszköznek, amivel mindezt el lehet érni. Mint fogalmazott: ha mi nem teszünk semmit, más se fog. Szakszervezetünk érdekvédelmi alelnöke megkérdezte a választmányt: ki az, aki szolgálati vezetőjétől úgy kapott béremelést, hogy csak annyit mondott: több pénz kéne. Nem meglepő módon egy kéz se lendült a magasba. Tisztán kell látni, hogy a munkáltató magától semmit nem fog adni, csak ha fél a rá nézve negatív következményektől.

Ez pedig nyilván egy – vagy szükség esetén több – sztrájkkal érhető csak el. Hiszen nincs következménye annak, hogy úgy okoz például a Start vezetése egyre jelentősebb sztrájkkárokat a cégnek, hogy köztudott: a Start idei üzleti tervében a követelések kifizetésével számoltak. Ugyancsak a Start, a Trakció, illetve a Gépészet felelőssége, hogy papíron fiktív munkákat számol el részükre a Gépészet, a másik két cég képviselői gond nélkül átveszik, és kifizetik az előírásoknak nem megfelelően átvizsgált kocsikat. Mindezt minden következmény nélkül megtehetik, és meg is teszik.

Ezért van szükség a VDSzSz-tagokra, akik nem szívességből, hanem kötelességtudatból sztrájkolnak, és kell, hogy sztrájkoljanak a továbbiakban is. Hiszen, akik szakszervezetünkhöz beléptek, azért tették ezt, hogy jobb helyzetbe kerüljenek egyrészt ők, másrészt családjaik is. Ismerve az előzményeket, amennyiben a vasutas hallgat, az egész ország csöndben van. Csak magunkra számíthatunk!

A Választmány döntött arról is, kik kapják az idei "Vasutasokért" kitüntetést:

Aranygyűrű: Barna István

Arany jelvény:

Dr. Pusztai Edit
Járvás András
Ruzsa Sándor

Ezüst jelvény:

Farkas László
Veres Gábor
Hajdú Bálint

Bronz jelvény:

Deli Bertalan
Mercz Attila

A kitüntetésben részesülőknek gratulálunk, az átadásra a VDSzSz születésnapi ünnepségén kerül sor.