Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Áprilisban ÜT- és munkavédelmi képviselő-választások a MÁV-nál, MÁV-Startnál!


Ennek jegyében megállapodás jött létre a MOSZ, a VSZ és a VDSzSz Szolidaritás között az üzemi tanácsi, illetve munkavédelmi képviselő-választási együttműködéséről. A három meghatározó vasutas szakszervezet megerősítette 2015. szeptemberi egyezségét a további együttműködésről.

A három érdekképviselet elnöke megegyezett abban, hogy a működési területük munkáltatóinál, a jövőbeni munkavállalói képviselő (üzemi tanácsi, munkavédelmi képviselő) választásokon közösen kívánnak fellépni, különös tekintettel az alábbi kérdésekre:

Az aláíró szakszervezetek - a MÁV-csoport munkáltatóinál valamennyi választással érintett szervezeti egységnél - közösen állítanak jelölteket. A jelöltállítás során vállalják, hogy az egyes szakszervezeti jelöltek számát illetően - elsősorban a taglétszámok arányában - konszenzus alapján hoznak döntést, mely így biztosítja mind a szakszervezti együttműködésé hitelességét, mind a közös fellépés erejét.
A megválasztott üzemi tanácsok és munkavédelmi biztosságok elnökei tekintetében a felek közösen döntenek arról hogy a tisztség betöltésére melyik aláíró szakszervezet jogosult javaslatot tenni.
Egyidejűleg megállapodnak abban, hogy a MÁV-Start Zrt. Központi Üzemi Tanácsában mindhárom szakszervezet 5-5 fő delegálására tesz javaslatot azzal, hogy a KÜT-elnök személyére vonatkozóan a Mozdonyvezetők Szakszervezete, a társaság felügyelő bizottságába megválasztandó munkavállalói küldöttek személyére pedig a másik két aláíró jogosult jelölte(ke)t megnevezni. Aláíró felek vállalják, hogy egymás jelöltjeit kölcsönösen támogatják a delegálási folyamat során.
A MÁV-Start Zrt. Központi Munkavédelmi Bizottság elnöki tisztségére vonatkozó jelölés tárgyában a felek az előző időszak gyakorlatának megfelelően állapodnak meg.
A többi munkáltató esetében a Központi Üzemi Tanács és a Központi Munkavédelmi Bizottság összetételére, az egyes tagok személyére (a tisztségek betöltésére) vonatkozóan az aláíró szakszerveztek közösen tesznek javaslatot a delegáló fórumok részére. Ugyancsak megállapodnak abban is, hogy a Felügyelő Bizottság munkavállalói képviselőinek személyét illetően közösen döntenek és tesznek javaslatot a (Központi) Üzemi Tanácsok részére.