Nálunk minden
a vasutasokról szól!

2008. október 7. - A Méltó Munka Napja


A szakszervezeti szövetségek 2008. október 7-ét jelölték ki a Globális Szakszervezeti Szövetség első akciónapjának, amelynek célja a globális szakszervezeti szolidaritás alapvető fontosságának demonstrálása.

Az ITF (Nemzetközi Szállítási Dolgozók Szövetsége (www.itf.org), amelynek a VDSzSz szövetség, és így a VDSzSz Szolidaritás is tagja) választmánya áprilisi ülésén arról határozott, hogy az ITF és tagjai teljes támogatásukat adják ehhez az akciónaphoz.

Az ITF három fő területre helyezi a hangsúlyt:

Bizonytalan jellegű foglalkoztatás
Az ITF szervezési kézikönyvet szerkeszt a bizonytalan jellegű foglalkoztatás szerint dolgozó munkavállalók számára. Nem hagyományos (azaz nem teljes munkaidőben, állandó és munkaviszonyban történő) munkáról van szó, hanem nem hivatalosan foglalkoztatott, részmunkaidős munkavállalókról, alkalmi munkásokról vagy önalkalmazottként számon tartott dolgozókról.

Fiatal munkavállalók szervezése
Az ITF a közlekedési ágazatban dolgozó fiatal munkavállalók szervezésére ifjúsági hálózatot hozott létre, az első ITF Ifjúsági Konferenciára pedig október 7-8-án Brüsszelben kerül sor a Méltó Munka Világnapjával egy időben. Az ITF Ifjúsági tagozata a bizonytalan és a rendhagyó munkát az egyik legalapvetőbb kérdésnek tekinti, amely napjainkban a fiatal munkavállalókat érinti. A konferencián szakszervezetünk képviselteti magát.

A kollektív cselekvéshez való jog
A szakszervezetek azon joga, hogy kollektív lépéseket tehessenek tagjaik érdekeinek védelmére. A közlekedési ágazat szakszervezetei számára alapvető jelentőségű a világméretű szakszervezeti mozgalom jövője: az, hogy képesek legyenek gyorsan válaszolni a kihívásokra.

A szakszervezeti szövetségek - így az ITF, az ETF és tagszervezeteik is - demonstrációkat szerveznek, hogy a döntéshozók figyelmét felhívják arra, hogy az Európai Unió törvénykezésének a munkáltatók jogai mellett a munkavállalók jogait is garantálnia kellene.

A Méltó Munka Napjáról további információkat találsz a LIGA Szakszervezetek honlapján: www.liganet.hu

Csatlakozz a LIGA Szakszervezetek demonstrációjához!