Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Hírlevél - Cargo - 2008. szeptember 29.


Menetkedvezmény

Úgy tűnik a Minisztérium (KHEM) figyelembe vette véleményünket az „ egyes vasúti utazási kedvezményekről „ szóló új rendelet tervezet megalkotásakor. A pénteki ( 09.26.) Vasúti Egyeztető Bizottság ülésén kiemelt napirendi pont volt az utazási kedvezmény ügye.
Ami a rendelet tervezet szövegéből a munkavállalók számára lényeges:

„15. § (1) Ez a rendelet 209. január 1-én lép hatályba.

(2) Az e rendelet hatályba lépését megelőzően megszerzett utazási kedvezmények a jogosultakat e rendelet hatálybalépését követően is megilletik.”

Tehát amennyiben a Vtv. módosítása és a rendelet tervezet ilyen formában kerül elfogadásra, illetve kihirdetésre, a családtagok is változatlanul megkapják az arcképest (vagy chip-kártyát, aminek előzetes információink szerint 1000- ft+ áfa lesz az érvényesítési díja).

Az első osztályon történő utazásra jogosító igazolványt vasúti társaságnál megszakítás nélküli folyamatos, valamint a különböző vasúti társaságoknál töltött megszakítás nélkül összeszámított 25 év munkaviszonyban töltött idő után lehet igényelni.

Azok számára, akik nem jogutódlással kerültek a MÁV CARGO-hoz, lehetősége lesz a Társaságnak, hogy az utazási kedvezményt megvásárolja a MÁV START-tól munkavállalói számára. Ennek az áfa illetve szja vonzata még nem tisztázott. Ígéretet kaptunk arra vonatkozóan, hogy megpróbálják megtalálni a legkorrektebb megoldást az adójogi oldalon.

A fuvarozási kedvezmény ( az igények csökkenése és a MÁV CARGO tulajdonos váltása miatt ) megszűnik.

Privatizáció

A brüsszeli bürokraták október 13-ra halasztották a döntést a Társaság tulajdonos váltása ügyében. Amennyiben ezen a napon nem hirdetnek evangéliumot, akkor várhatóan az ügymenet átlép a második fázisba, ami akár eltarthat 90 napig is, sőt még ennek meghosszabbítását is kérheti a brüsszeli versenyhivatal.

Bulvár

A Gazdasági Versenyhivatal folyamatosan vizsgálja, hogy a MÁV CARGO nincs-e monopol- helyzetben a hálózaton, ezért várhatóan a GYSEV (is) növelni fogja teljesítményit a MÁV hálózatán.

Offenzív üzleti stratégiában a DB: angol cargo-t , spanyol szállítmányozót ( TransFesa-t), amerikai szállítmányozót vásárolt a DB, miközben a kínai szállítási projektbe 2 mrd eurot pumpált. A terjeszkedés meg sem áll Isztambulig.
A debreceni járműjavítóra bejelentkezett a Grampet ( román vasútvállalat).
A Floyd eladta többségi tulajdonát a Box Expressznek.
A héten a CARGO kiírja a 2009-es munka-és védőruházatra a közbeszerzési eljárást.

Őszi tárgyalások

A VDSzSz Szolidaritás készül az őszi bér-és KSz tárgyalásokra. Ennek előkészületeként egy munkaanyagot ( vitaanyagot ) kívánunk papírra vetni. Amennyiben a Tisztelt Tagságnak felvetése van, úgy azt kérjük jelezze tisztségviselői felé, hogy azokat is beépíthessük.

2008. szeptember 29.

Összeállította:

Mózes Tibor