Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Mit tesz a VDSzSz a forgalmi dolgozókért?


A hálózaton 14 állomáson kell(ene) április elsejétől a főrendelkezőket közbeváltani. A valóság az, hogy Bp.-Nyugati, Bp.-Keleti, Bp.-Déli, Bp.-Ferencváros, Bp.-Kelenföld, Székesfehérvár, Győr, Komárom, Hatvan, Debrecen, Nyíregyháza és Rákosrendező szolgálati helyeken ezt még nem sikerült a munkáltatónak megvalósítani.
Szakszervezetünk nyomására Szolnokon és Miskolcon azonban már közbeváltják a főrendelkezőket.

El akarjuk érni, hogy a felsorolt többi pályaudvaron, illetve állomáson is bevezessék a kezdeményezésünkre kiadott rendelkezést.

Ezen kívül jelenleg azon vagyunk, hogy a tizenkét – indokolt esetben más – szolgálati hely munkavállalóira is vonatkozzon a Kollektív Szerződés 40.§. júliusi módosítása. A változtatás értelmében ugyanis azokon a szolgálati helyeken, ahol a munkáltató nem tudja egyben kiadni a munkaközi szüneteket, hétköznapokon nappalos szolgálatonként 2008. január elsejéig visszamenőlegesen 400 forint jár a forgalmi dolgozók részére.

Azok a munkavállalók (főrendelkező, rendelkező forgalmi szolgálattevő, forgalmi szolgálattevő, külső forgalmi szolgálattevő, vezető váltókezelő, vonóvezetékes váltókezelő, távkezelt állomások forgalomirányítója, forgalmi vonalirányító (KÖFI)), akik tavaly legalább 10 hónapot dolgoztak, ezen felül további 16.000 forintban is részesülnek.

Ennek érdekében konzultációt kezdeményeztünk a Pályavasúti Üzletág vezetésével, amire július 28-án került sor. A munkáltató nem zárkózott el az általunk felvetett probléma megoldásától: szakszervezetünk augusztus 15-ig összeállította mindazon szolgálati helyek és munkakörök listáját, amelyek a fenti feltételeknek megfelelnek. Így a KSZ-módosítás rájuk is vonatkozhat majd.

A fejleményekről hírlevelünkben, honlapunkon (www.vdszsz.hu), illetve személyesen is tájékoztatunk Benneteket.

Ezen kívül el akarjuk érni, hogy az Állomási Végrehajtási Utasítás által előírt technológiai létszám szerint dolgozzanak a munkavállalók – így zömében a tolatócsapat tagjai. A csökkentett létszám esetén a helyettesítési díj természetesen jár a munkavállalók részére. Amennyiben ezt nem fizetik ki Nektek, kérjük, tájékoztassatok minket.

A forgalmi dolgozók jövőre esedékes tevékenység-kihelyezése alkalmával minden érintett munkavállaló részére követeljük a 10 százalékos alapbérarányos kiszervezési pótlék kifizetését. A tavaly nyáron társaságba vitt MÁV Start munkavállalók elmaradt alapbér-fejlesztése miatt is kiállunk, hiszen ennek kifizetése korábban bevett gyakorlatnak számított a MÁV Csoportnál.
Amennyiben a MÁV Start ZRt., a MÁV Gépészeti ZRt. Munkavállalói számára sikerül kiharcolni a kiszervezés miatt járó tíz százalékos pótlékot, biztosra vehető, hogy a MÁV a forgalmi dolgozók kihelyezése alkalmával is ki fogja ezt fizetni.
Ezért fontos, hogy ezt a követelést sztrájkjainkkal kikényszerítsük, és ezért kérünk Benneteket arra, hogy támogassátok a VDSzSz által meghirdetett munkabeszüntetést.

Hiszen ez a Ti jövőbeni érdeketek is.
Gondoljátok csak végig!