Nálunk minden
a vasutasokról szól!

December negyedike nagy nap lehet az istvántelki járműmosó életében!


Elképzelhető ugyanis, hogy a továbbiakban nem a sötétben kell a súlyos égési sérüléseket és szemkárosodást okozó vegyszereket kezelniük tagjainknak. Ottjártunkkor a csarnokban mindössze két lámpa világított, noha a problémát a munkáltató már szeptemberben jelezte a TIZO-nak.

A Budapesti Járműbiztosítási Igazgatóság Istvántelki telephelyén jártunk, azon belül is a Járműmosó részlegen, ahol a villamos motorvonatok mosásához használatos vegyszereket tárolják. Oroszi Rudolf, a VDSzSz Szolidaritás munkavédelmi szakértője szerint a probléma az, hogy

a világítás szinte teljes egészében hiányzik ebben az elég kiterjedt műhelyben: a csarnokban mindössze két lámpa világít. Ezzel az a gond, hogy amikor kint 15-16 óra körül beáll a sötétség, akkor a világítóablakokon nem szűrődik be fény, és teljes sötétségbe borul a helyiség, ahol kézikocsival, targoncával közlekednek a kollegák, teszik a dolgukat 24 órában, és kezelik ezeket a vegyszereket.

Ezt általában úgy oldják meg, hogy az egyikük hozza az edényt, a csap alá teszi, intézi a dolgokat, a másik meg egy elemlámpával, mobiltelefonnal, vagy éppen azzal, ami kéznél van, világít. Ez egy elég egészségtelen dolog, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a vegyszerek biztonsági adatlapján az olvasható, hogy súlyos égési sérülést illetve szemkárosodást okozhatnak. Azt gondolom, hogy itt valamit sürgősen lépni kell, mielőtt valami súlyosabb baleset bekövetkezik.

A bejelentés a munkáltató, a helyi vezetés részéről megtörtént a TIZO felé szeptemberben, aztán két sürgetés is követte ezt, de érdemben nem történt semmi. Nyilván a VDSzSz Szolidaritás meg fogja tenni a lépéseket az ügy megoldása érdekében.

 

December elsejei látogatásunk alkalmával a telepvezető arról tájékoztatotta a VDSzSz Szolidaritás munkavédelmi szakértőjét, hogy

december 4-én jön a TIZO, és nekilát a cseréknek, bár elég sajátos helyzet állt elő, mert mindent helyi erőforrásból biztosít a főnökség: gyakorlatilag az emelőgépektől kezdve az izzókig, a munkaerőt adja legfeljebb a TIZO. Kíváncsiak leszünk, hogy december 4. elteltével mennyiben változik a helyzet. Némi szkepticizmus azért él bennem.

 

- tette hozzá Oroszi Rudolf, a VDSzSz Szolidaritás munkavédelmi szakértője.